Více času na podstatné

Geuss: K žádnému odvolání mé osoby z postu ředitele ČIŽP nedošlo

20.06.2016 08:54

Ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zveřejnil koncem minulého týdne reakci na článek, který byl publikován na serveru www.tyden.cz pod titulkem "Ministr porušil zákon. Může nás to vyjít na miliony." V reakci ředitel ČIŽP uvádí, že k žádnému odvolání jeho osoby z postu ředitele České inspekce životního prostředí nedošlo a že nadále zůstává ve funkci a to na základě původního jmenování ministra životního prostředí. Celý text reakce najdete níže.

 

 

 

Reakce ředitele ČIŽP Erika Geusse:

Chtěl bych se důrazně ohradit proti tvrzením publikovaným v článku na serveru www.tyden.cz dne 10. 6. 2016 pod titulkem Ministr porušil zákon. Může nás to vyjít na miliony:
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/ministr-porusil-zakon-muze-nas-to-vyjit-na-miliony_386797.html

Zásadně odmítám prokazatelně nepravdivé tvrzení v posledním odstavci textu…"náměstek ministra vnitra Josef Postránecký ředitele Geusse kvůli porušení zákona – zatím nepravomocně – odvolal."

K žádnému odvolání mé osoby z postu ředitele České inspekce životního prostředí nedošlo. Náměstek ministra vnitra Josef Postránecký pouze rozhodl o zrušení rozhodnutí státního tajemníka na ministerstvu životního prostředí z ledna 2016 o mém opětovném jmenování do funkce ředitele ČIŽP v rámci výběrového řízení provedeného dle služebního zákona. Nicméně to nic nemění na věci, že ve funkci ředitele ČIŽP nadále zůstávám, a to na základě původního jmenování ministra životního prostředí.
Uvedené tvrzení pan redaktor Pavel Baroch publikoval, aniž si u mě jakožto účastníka správního řízení ověřil fakta. Nekontaktoval mě a neumožnil mi tedy jakkoli reagovat.

Proti rozhodnutí náměstka ministra vnitra Josefa Postráneckého jsem se odvolal. V textu uvedeného článku se v této souvislosti dále také píše (třetí odstavec pod perexem)…„Jelikož toto odvolání znovu posoudí náměstek Postránecký, není příliš pravděpodobné, že by Geuss uspěl. Pravděpodobnější je varianta, že u soudu vyhrají “nelegálně“ vyhození zaměstnanci.“

Jedná se o výraznou dezinterpretaci slučující dvě odlišná a na sobě nezávislá řízení. V prvním případě se jedná o správní řízení vedené ministerstvem vnitra a posuzující otázky výběrového řízení a druhého jmenování mé osoby na pozici ředitele ČIŽP. V případě druhém se jedná o spor soudní, který je veden mezi ČIŽP a některými jejími bývalými zaměstnanci. Jakýkoli výsledek tohoto prvního správního řízení nemá vliv na průběh a výsledek řízení druhého, které je již vedeno u soudu.

Erik Geuss
ředitel ČIŽP

 

ČIŽP otevírá své brány veřejnosti:

Velké obojživelné brodivé auto určené k zásahu při povodních. Přístroj, co umí „najít“ zlato. Vůz, který dokáže změřit znečištění ve vzduchu, a navíc vlk, mořská želva, kobra, tygr a jeho drápy i zuby. To je jen malá část z toho, co budou moci vidět návštěvníci, kteří přijdou ve čtvrtek 23. června na Den otevřených dveří České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Akce se koná u příležitosti 25 let od vzniku této instituce a představí atraktivní přístroje, které inspektoři ČIŽP využívají ke své práci. K vidění budou také působivé exempláře zvířat z české i světové přírody chráněné úmluvou CITES a kuriózní předměty a výrobky z ohrožených druhů živočichů zabavené pašerákům.