Více času na podstatné

GHS: RAC přijímá čtyři stanoviska

19.03.2012 08:54

Výbor pro hodnocení rizik (RAC) přijal stanoviska ke čtyřem návrhům na harmonizované klasifikace a označení průmyslových chemických látek a aktivních složek pesticidů v rámci EU.

Jde o stanoviska k následujícím návrhům:

Proquinazid

RAC během svého 20. setkání ve dnech 6. — 9. března 2012 souhlasil s návrhem předloženým Velkou Británií klasifikovat Proquinazid (CAS 189278—12—4)pro podezření na karcinogenní účinky a jako látku nebezpečnou pro vodní prostředí.

Proquinazid je fungicid a nemá v současné době harmonizovanou klasifikaci v rámci EU.

Amidosulfuron

RAC souhlasil s návrhem předloženým Rakouskem na klasifikaci amidosulfuronu (CAS 120923—37—7) jako látky nebezpečné pro vodní prostředí. Avšak pro chronickou vodní toxicitu RAC doporučil změnit multiplikační M—faktor z 10 na 100.

Amidosulfuron se používá jako herbicid a nemá v současné době harmonizovanou klasifikaci v rámci EU.

Tebufenpyrad

RAC souhlasil s návrhem předloženým Německem klasifikovat Tebufenpyrad

(CAS 119168—77—3) jako akutně toxický cestou orální i inhalační, jako látku senzibilizující kůži a nebezpečnou pro vodní prostředí. RAC souhlasí navíc s klasifikací jako látky toxické po opakované expozici.

Tebufenpyrad se používá především k hubení roztočů v zahradnictví a nemá v současné době harmonizovanou klasifikaci v rámci EU.

1, 1´, 1´—nitrilotripropan—2—ol (TIPA)

TIPA (CAS 122—20—3) má již harmonizovanou klasifikaci jako látka nebezpečná pro vodní prostředí a dráždící oči. RAC souhlasil s návrhem Německa zrušit klasifikaci této látky jako nebezpečné pro vodní prostředí.

TIPA se používá v průmyslové výrobě jako meziprodukt, při zpracování papíru, textilií a kůže, při úpravě plynů, jako aditivum do cementu a betonu, umělých hmot a paliv. Dále se používá při zpracování kovů, v nátěrových hmotách a adhezivech, do detergentů a čisticích prostředků, v prostředcích k ochraně dřeva, do výrobků určených k osobní péči a v chemických laboratořích.

 

Další informace:

Stanoviska budou k dispozici v následujících odkazech v nejbližší době na stránkách ECHA — Opinions of the Committee for Risk Assessment.

Další informace o RAC je k dispozici na internetové stránce ECHA — Committee for Risk Assessment.