Více času na podstatné

Hanák: Uhlí je národní bohatství, které bychom měli využívat

14.09.2015 17:16

Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu k rychlému rozhodnutí ohledně využití hnědého uhlí z severočeských lomů Bílina a ČSA. Podle prezidenta svazu Jaroslava Hanáka vláda nemá odvahu občanům žijícím v oblasti zásob říct, že "mají smůlu". „Nemáte politickou odvahu jasně a poctivě říct občanům, kteří bydlí na zásobách strategické suroviny hnědého uhlí, že ti lidé mají smůlu, protože to je národní bohatství. My si myslíme, že bychom měli národní bohatství využívat,“ řekl Hanák. Rozhodnutí o takzvaných územních limitech očekává v krátké době.

Na dnešním sněmu Hanák kabinet dále vyzval k přijetí legislativy týkající se životního prostředí, energetiky, veřejných zakázek, stavebnictví a podpoře vzdělávání či digitální ekonomiky. Níže uvádíme klíčové požadavky sociálních partnerů na hospodářskou politiku vlády z pohledu ekologie a energeticky, které dnes prezident SP ČR J. Hanák předal premiérovi B. Sobotkovi při Sněmu 14. září na MSV v Brně.:

 

Ekologie:

  • Dopracovat a schválit návrh zákona o ovzduší ve vazbě na další strategické dokumenty ČR, které je nezbytné doplnit o alternativní scénáře a vyčíslení nákladových položek (konkrétně provázat se Strategií přizpůsobení se změně klimatu, Národním programem na snižování emisí, Národní m akčním plánem čisté mobility).
  • Projednat a schválit paragrafované znění zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností pro vyjmenované komodity a vytvořit kompatibilní informační systém  odpadového  hospodářství  v ČR. Zajistit implementaci  Směrnice  Evropského parlamentu a Rady 2008/98/ES o odpadech a o zrušení některých směrnic. Účelem je dodržování hierarchie nakládání s odpady využíváním moderních a efektivních koncových zařízení odpado vého hospodářství ČR, zajištění věrohodného vykazování plnění cílů EU a zajištění spolehlivé základny pro  investice a podnikání v oblasti odpadového hospodářství.

 

Energetická politika:

  • Přijmout rozhodnutí o využití hnědého uhlí z lomů Bílina a ČSA tak, aby byla zajištěna energetická bezpečnost země a nedošlo k odepsání strategické suroviny. Po zapracování závěrů, které z rozhodnutí vyplynou, schválit Surovinovou politiku ČR. Zpracovat a projednat jednou ročně analýzu plnění ASEK.
  • Přijmout opatření zajišťující ochranu a případné budoucí využití nerostného bohatství ČR.
  • Vsouvislosti s Národním akčním plánem jaderné energetiky jmenovat vládního zmocněnce pro výstavbu jaderných elektráren.
  • Připravit pozici ČR a soubor konkrétních opatření pro ČR v souvislosti s plněním stanovených cílů EU v oblasti energetiky a ochrany klimatu do roku 2020, resp. 2030, tj.
    • podporovat revizi EU ETS,

    • určit podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu ČR a rozdělit jej mezi jednotlivé sektory,

    • implementovat alternativní schéma energetických úspor v ČR nákladově efektivním způsobem, tj. dosáhnout splnění mezinárodního závazku České republiky s využitím evropských prostředků a zabránit zavádění obligatorních mechanismů,

  • ve vazbě na schválenou Aktualizaci Státní energetické koncepce, Národní akční plán jaderné energetiky a Národní akční plán energetických úspor.

 

Dokument ke stažení:

Klíčové požadavky sociálních partnerů na hospodářskou politiku vlády

Zvuková příloha - Tisková konference po sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR