Více času na podstatné

Hejtman Řihák očekává, že stanovisko EIA na rozšíření letiště Vodochody bude znovu posouzeno

31.03.2014 20:53

AKTUALIZOVÁNO: 4.4. Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák spolu se starosty přibližně dvacítky obcí ze severního okolí Prahy jednal dnes na MŽP. Společně chtěli pana ministra Richarda Brabce přesvědčit, aby přehodnotil souhlasné stanovisko ministerstva ke studii vlivu na životní prostředí EIA na projekt rozšíření letiště Vodochody. "Očekávám, že nový ministr životního prostředí se bude argumenty obcí zabývat a že stanovisko ministerstva ke studii EIA na rozšíření letiště Vodochody bude znovu posouzeno,“ řekl na závěr setkání hejtman Josef Řihák.

„Společně jsme chtěli pana ministra Richarda Brabce přesvědčit, aby přehodnotil souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí ke studii vlivu na životní prostředí EIA na projekt rozšíření letiště Vodochody,“ vysvětlil cíl schůzky středočeský hejtman Josef Řihák.

Ministra Richarda Brabce, který onemocněl, zastoupila na jednání jeho náměstkyně a ředitelka sekce technické ochrany životního prostředí Berenika Peštová. Vyslechla si argumenty představitelů obcí a měst z okolí vodochodského letiště, kteří v roce 2009 vytvořili sdružení s názvem Stop letišti Vodochody.

Starostové náměstkyni Peštovou upozornili na 124 připomínek, kterými ministerstvo životního prostředí podmínilo kladné stanovisko ke studii EIA. Splnění uvedených podmínek ale není podle zákona jakkoli vymahatelné. Současně starostové náměstkyni Peštové připomněli, že zastupují 30 tisíc občanů obcí. Ti se v řadě obecních referend drtivou většinou vyslovili proti záměru rozšíření letiště ve Vodochodech.

„Jsem ráda, že jsem si mohla osobně vyslechnout názory a podněty zástupců dotčených obcí a kraje. Dostala jsem hodně podnětů k prostudování. Panu ministrovi popíši ústně průběh jednání. Dále na základě získaných materiálů a prostudování celé dokumentace vypracuji pro pana ministra zprávu tak, aby se mohl rozhodnout, zda zahájí, nebo nezahájí přezkum vydané EIA,“ řekla po jednání náměstkyně B. Peštová.

Resort má na případné provedení přezkumu EIA lhůtu 30 dnů od podání podnětu ke zrušení hodnocení. Tento podnět se ale středočeští starostové teprve chystají podat. „Na základě našeho dnešního jednání sepíšeme další podnět. V něm uvedeme všechny argumenty, proč podle nás proces schvalování studie EIA neproběhl v souladu se zákonem. Požádáme ministra Brabce, aby zrušil souhlasné stanovisko ke studii EIA,“ řekl Luděk Šikola, právní zástupce sdružení Stop letiště Vodochody.

 

Aktualita 4.4.2014

Připravované rozšiřování Letiště Vodochody by mohlo začít na konci příštího roku. Letiště už připravuje dokumentaci pro územním řízení. Pokud ministerstvo životního prostředí zahájí přezkum minulý rok schválené studie dopadů na životní prostředí a neshledá žádná pochybení, mohlo by rozšíření, které by ročně znamenalo odbavení až tří a půl milionu cestujících, být hotové k letní sezóně roku 2017. ČTK to řekl ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur. Více ZDE

 

 

„Vážím si toho, že ministerstvo životního prostředí toto setkání uspořádalo. Až dosud příliš nechtělo slyšet argumenty Středočeského kraje ani obcí proti rozšíření vodochodského letiště. Děkuji paní náměstkyni za to, že vyslechla naše názory. Očekávám, že nový ministr životního prostředí se bude argumenty obcí zabývat a že stanovisko ministerstva ke studii EIA na rozšíření letiště Vodochody bude znovu posouzeno,“ řekl na závěr setkání hejtman Josef Řihák.

Ministerstvo životního prostředí vydalo v roce 2013 souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru „Letiště Vodochody“ na životní prostředí (tzv. stanovisko EIA). Od vydání stanoviska EIA obdržel resort téměř 30 podnětů jak od fyzických osob, tak od občanských sdružení ke zrušení tohoto stanoviska, se kterými se vypořádá v zákonné lhůtě. V průběhu celého procesu posuzování vlivů realizace záměru na životní prostředí obdrželo MŽP na 6000 vyjádření. Stanovisko EIA nemá závazný charakter a je podkladem pro navazující řízení. Úřadem, který vydává územní rozhodnutí, je Stavební úřad Klecany. Příslušným speciálním stavebním úřadem pro vydání stavebního povolení je Úřad pro civilní letectví.


Ministerstvo životního prostředí vydalo na základě procesu EIA dne 29. 10. 2013 souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru „Letiště Vodochody“ na životní prostředí s tím, že bylo stanoveno celkem 124 podmínek nezbytných k ochraně životního prostředí. Resort má na případné provedení přezkumu EIA lhůtu 30 dnů od podání podnětu ke zrušení hodnocení.


Mohlo by Vás zajímat:

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) poslalo dnes do připomínkového řízení návrh zákona, kterým se mění zákon o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Předkládaná novela je naplněním legislativních závazků České republiky vůči Evropské unii a zároveň úkolu z programového prohlášení vlády připravit novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí dle evropských standardů. Termín připomínek je stanoven na 29. dubna 2014. Více ZDE

 

Čtěte také:

MŽP o rozšíření Letiště Vodochody rozhodne podle připomínek obcí (ČT24, 31.3.2014)

Kraj chce s novými ministry projednat návrh na zamítnutí EIA a vyhlášení hlukového pásma

Letiště Vodochody získalo kladné stanovisko MŽP v procesu EIA

 

 

Zdroj: Středočeský kraj, MŽP, ČT24

Foto: Letiště Vodochody (vizualizace)