Více času na podstatné

HN: Chytré elektroměry v Česku nebudou, prý se nevyplatí

24.08.2012 07:54

Ve většině českých domácností zůstanou staré elektroměry. Podle materiálu ministerstva průmyslu a obchodu se investice za 33 miliard korun do chytrých měřičů spotřeby nevyplatí. Češi jsou totiž podle výsledků pilotních projektů jejich zavádění příliš pohodlní a pračku si kvůli levnější elektřině nezapnou jindy, než jsou zvyklí.

"Směrnice Evropské unie po nás chce, abychom do roku 2020 instalovali chytré měřiče minimálně do 80 procent domácností," říká náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc. "Jenomže ten plán se nám dnes jednoduše nevyplatí," dodává. Evropská komise dává národním státům na vybranou - buď měřiče nainstalují, nebo musí odmítnutí odůvodnit. To zatím zkusilo pět států, komise ale jejich plány odmítla.

Brusel očekával, že chytré elektroměry pomohou uspořit až devět procent elektřiny. Podle dat distribučních společností se ale v testovacích domácností uspořilo maximálně 1,5 procenta. V České republice totiž funguje už 60 let systém hromadného dálkového ovládání (dáel HDO), který využívají například boilery a přímotopy. Tyto zařízení se zapínají při nízké sazbě proudu mimo špičku. "Tento systém nemají v takové míře nikde v Evropě" poznamenává Šolc pro HN a dodává, že "HDO ušetří více než 60% toho, co umožňují chytré elektroměry." Chytré elektroměry dnes stojí mezi 5 až 10tis. Kč a odběratelé by cenu zaplatily v účtech za elektřinu. Proto se proti chytrým elektroměrům staví i šéfka ERU Alena Vitásková. Systém HDO si podle Šulce do roku 2020 vyžádá přibližně 15mld. Kč na jeho udržování a vylepšování.

 

Další podrobnosti se dočtete v dnešních Hospodářských novinách