Více času na podstatné

HN: Davoská apokalypsa čili mýty o oteplování

19.02.2014 09:51

File:Bjørn Lomborg 1.jpgNa výročním zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu vyzvali čelní účastníci k rychlému přechodu na čistší energii v rámci boje proti klimatickým změnám. Podle generálního tajemníka OECD Ángela Gurríi se "naše planeta nebezpečně otepluje", a tak potřebujeme ihned jednat, abychom se "vyhnuli katastrofě". Šéfka Organizace spojených národů pro otázky klimatu Christiana Figueresová zase tvrdí, že kvůli globálnímu oteplování "je světová ekonomika v ohrožení". Cenu za nejextrémnější rétoriku si však odnáší bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, který tvrdí, že neomezit globální oteplování je "strašlivý hazard s budoucností planety a se životem samotným". Přesto tato rétorika nevyznívá přesvědčivě. Ano, globální oteplování je reálné a způsobené člověkem. Vyvolávání paniky a navrhování nerealistických politik však k řešení problému nepřispěje. Další podrobnosti se dočtete v dnešních Hospodářských novinách nebo na iHNED.cz ZDE.

 

Vybíráme z textu:

  • Převážná část experty posuzovaných ekonomických důkazů naznačuje, že zhruba do období let 2050-2070 bude čistý globální ekonomický dopad rostoucích teplot pravděpodobně pozitivní.
  • Globální oteplování přinese náklady vyplývající z vyššího počtu úmrtí způsobených horkem a nedostatkem vody, převáží nad nimi přínosy dané nižším počtem úmrtí způsobených zimou a vyšší zemědělskou produktivitou v důsledku vyšší koncentrace CO2.
  • Globální oteplování je dlouhodobý problém. Většina modelů naznačuje, že ke konci století dosáhnou náklady jednoho až pěti procent světového HDP.
  • Figueresová vidí "sílící impulz" směrem ke klimatické politice, neboť země jako Čína "omezují spalování uhlí". V reálném světě se však Čína podle Mezinárodní energetické agentury podílí téměř šedesáti procenty na globálním růstu spotřeby uhlí v letech 2012-2014.
  • Figueresová sice vychvaluje Čínu za dramatické zvýšení solární kapacity v roce 2013, ale růst závislosti Číny na energii z uhlí byl sedmadvacetkrát vyšší. 
  • Skutečností zůstává, že globální využívání větrné a solární energie v roce 2012 odbouralo maximálně 275 milionů tun CO2, ale současně spolykalo až 60 miliard dolarů na dotacích.
  • Průměrné náklady na eliminaci jedné tuny CO2 jsou zhruba 180 dolarů. Nejvyšší expertní odhad škod způsobených CO2 přitom činí asi 5 dolarů za tunu. To znamená, že sluneční a větrná energie zabrání za každý vynaložený dolar poškození klimatu v hodnotě zhruba 0,03 dolaru.
  • Americká revoluce v podobě energie z břidlicového plynu snížilo americké emise zhruba o 300 milionů tun - což je více než veškerá světová solární a větrná energie dohromady - a současně to přineslo Američanům zisk, neboť ušetřili 100 miliard dolarů na nákladech za energii.

 

Zdroj: Hospodářské noviny (iHNED.cz)

Autor: Bjorn Lomborg (mimořádný profesor Kodaňské obchodní fakulty, založil a řídí Centrum Kodaňského konsenzu)

Foto:  Wikimedia (Autor: Emil Jupin)