Více času na podstatné

HN: O elektrárny ČEZ mají zájem všichni čeští těžaři

31.08.2012 09:18

Velký rozprodej uhelných elektráren společnosti ČEZ začíná. Dnes vyprší termín, do kdy mají firmy na jednotlivé zdroje podávat své nabídky. ČEZ za ně může inkasovat až desítky miliard korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

ČEZ se předčasem dohodl Evropskou komisí, že prodá jednu elektrárnu, aby omezil své dominantní postavení na českém uhelném trhu. ČEZ proto nabídl k prodeji celkem pět elektráren a to - Počerady, Chvaletice, Tisovou vč. Mělníku č. 3 a Dětmarovice. Jestli ČEZ prodá jednu nebo pět elektráren není jasné, uvádějí HN. Ani jedna z nabízených elektráren není modernizovaná. Tudíž nový majitel bude muset značně investovat, aby elektrárna splňovala přísné emisní limity.

Všechny nejvážnější zájemce spojuje jedna věc - jedná se o těžařské společnosti, které dodávají elektrárnám uhlí a s ČEZ vedou dlouholeté spory o cenu uhlí, uvádějí HN.

O elektrárnu Chvaletice a Počerady projevila zájem společnost Czech Coal (P. Tykač) a EPH (Kellner, banka J&T). Tisková mluvčí Czech Coal potvrdila HN, že na obě elektrárny nabídku podají. Analytik T. Sýkora (Patria Finance) stanovili spodní hranici hodnoty elektrárny Počerady, která patří k nejhodnotnějším v portfoliu ČEZ, cenou 15 miliard korun.

Sokolovská uhelná projevila zájem o elektrárny Tisová a Dětmarovice. Dále HN uvádějí, že podle dobře informovaného zdroje na elektrárnu Dětmarovice podalo nabídku NWR, které spoluvlastní Zdeněk Bakala.

 

Zdroj: Hospodářské noviny