Více času na podstatné

HN: Vědci zkusí novou technologii šetření vody. Nová Státní energetická koncepce: jablkem sváru zůstává zelená energie.

07.08.2012 12:33

Vědci zkusí novou technologii šetření vody

Proč by se WC mělo splachovat pitnou vodou? A proč by se dokonale čistou vodou měly například zalévat květiny? Vědci z brněnského Vysokého učení technického (VUT) dospěli k názoru, že používat na všechno pitnou vodu je zbytečný luxus. K mnoha věcem úplně stačí takzvaná šedá voda, která vzniká třeba po umytí rukou nebo sprchování a která sice už není pitná, ale je dost dobrá například právě na splachování, mytí podlahy nebo auta či na zalévání. Už brzy by se její využití mohlo rozšířit i v Česku.

 

Nová Státní energetická koncepce: jablkem sváru zůstává zelená energie

Státní energetická koncepce, která má stanovit hlavní vývojové trendy, strategii a preference v české energetice na 30 let dopředu, je už týden v meziresortním připomínkovém řízení. Do konce měsíce má konečnou podobu dostat na stůl vláda.

Není to poprvé - pokusů o vytvoření státní energetické strategie tu v posledních pěti letech bylo několik. Kolem každého se strhly spory, žádný nenašel širší podporu v odborné veřejnosti, každý skončil v propadlišti dějin. Má poslední koncepce z dílny ministra průmyslu Martina Kuby větší šanci na život?

 

Více se dočtete v dnešních Hospodářských novinách

 

Další zajímavosti z medií:

 

Prasklá solární bublina tvrdě dopadá i na čínské firmy. Šanci má korejský Samsung

Ani krachy amerických výrobců panelů nezaručují čínským solárním firmám úspěch. Plány na zelenou budoucnost zmařila finanční krize, evropské vlády škrtají dotace, USA zase zavedly cla. "Průmyslu budoucnosti" nepřejí ani nově objevená ložiska plynu v Severní Americe, píše Fortune. více na iHNED.cz ZDE.
 

Uspat lom, nebourat domy? Ne, lepší je těžit, říká stát

Až v severozápadních Čechách velkorypadla vykutají všechno dostupné uhlí před těžebními limity, povrchový důl ČSA se zakonzervuje a dvě tisícovky obyvatel Horního Jiřetína a Černic zůstanou ve svých domech. Takový scénář se příliš nelíbí ministru průmyslu Martinu Kubovi (ODS). V návrhu státní surovinové politiky píše, že se "uspání" lomu nevyplatí a těžební stroje by měly pokračovat dál. "Konzervace lomu by byla technicky i finančně mimořádně náročná a znamenala by zamezení budoucího přístupu k rozsáhlým zásobám strategické suroviny vysoké kvality. Nevypočitatelným rizikem takového řešení je i otázka zajištění stability svahů, zejména na styku s krušnohorským krystalinikem," uvádí se v dokumentu, který Kubův úřad rozeslal ostatním resortům a dalším úřadům k připomínkování. více na aktualne.cz ZDE.