Více času na podstatné

Hradec Králové má už také první dobíjecí stanici pro elektromobily

31.08.2012 08:54

HrStart dobíjecí stanice v Hradci Královéadec Králové má už také první dobíjecí stanici pro elektromobily, informoval o tom ČEZ na svých webových stránkách. Hradec Králové je tak po Trutnovu druhým východočeským městem, ve kterém si elektromobilisté mohou dobíjet svá vozidla. První dobíjecí stanici najdete na Riegrově náměstí. Do konce roku se Hradec Králové dočká nejméně dvou dalších stanic. Ve Vrchlabí se dobíjecí stanice otevře za několik dní, Jaroměř se dočká na podzim.

Elektromobilem po vlastní ose se dá jet z Prahy až do Krkonoš. První zastávku může majitel elektromobilu udělat v Hradci Králové u budovy společnosti ČEZ Měření na Riegrově náměstí. Dalším místem pro dobíjení je Trutnov, který je od Hradce Králové vzdálený zhruba 55 kilometrů. Při běžné dojezdové vzdálenosti a kapacitě akumulátoru elektromobilu lze pak z Trutnova ujet dalších 40 až 50 kilometrů. Elektromobilem tak může jeho majitel zavítat například až do Pece pod Sněžkou a ještě se vrátit zpět k dobíjecí stanici.

„Našim cílem je postavit kvalitní infrastrukturu, která bude plně vyhovovat požadavkům zákazníka. Páteřní síť stanic, na které pracujeme, se bude skládat z lokalit, které jsou poblíž sebe a spojují velká města. Ve východních Čechách ale tímto nekončíme. Za několik dní otevřeme dobíjecí stanici ve Vrchlabí, na podzim pak v Jaroměři a do konce roku chceme mít nejméně dvě stanice před malou vodní elektrárnou Hučák v Hradci Králové,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie.

Zákazníci, kteří chtějí využívat služeb dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, musí uzavřít s ČEZ zákaznickou smlouvu. Ta jim v následujících dvou letech umožní neomezené dobíjení u všech stanic společnosti ČEZ za paušální symbolický poplatek. V roce 2012 poplatek činí 100 korun za měsíc a v roce 2013 pak bude 150 korun. Každému zákazníkovi bude přidělen speciální čip, který bude pro každého uživatele unikátní. Zákazník tak bude moci na displeji dobíjecí stanice sledovat, kde a jak dlouho dobíjel a kolik kWh načerpal.

V současnosti má ČEZ v provozu 26 dobíjecích stanic. Většina z nich se nachází v Praze, elektromobilisté však mohou dobíjet svá vozidla také v Ostravě, Plzni a Trutnově. Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svou strategií FUTUR/E/MOTION. Více informací naleznete na www.elektromobilita.cz.