Více času na podstatné

Hradec Králové rozšiřuje projekt na třídění odpadů, tentokrát míří na bytové domy

09.02.2018 07:39

Radnice stotisícového Hradce Králové připravila další projekt, který má zvýšit třídění odpadu. Lidem ve vybraných čtvrtích s bytovými domy město rozdá speciální tašky na třídění papíru, plastů a skla. Nynějším krokem město navazuje na předloni zavedený systém třídění, kdy lidé z rodinných domů dostali možnost třídit plasty a papír přímo doma do zvláštních popelnic.

Speciální barevné tašky na recyklovatelný odpad se během příštího týdne dostanou mezi obyvatele bytů ve vybraných ulicích Labské Kotliny a Pražského Předměstí. Ty by měly v budoucnu přispět ke zvýšení podílu vytříděného odpadu v bytové zástavbě na hradeckých sídlištích. Před necelými dvěma lety Hradec Králové vybavil rodinné domy popelnicemi na papír a plasty a podíl nevytříděného komunálního odpadu v dotčených částech města klesl až na polovinu. Nyní chce hradecká radnice v třídění odpadu podpořit i obyvatele bytů.

„Chceme tak postupně snižovat množství nevyužitelného odpadu, který je jinak nutné ukládat na skládkách. Tyto kroky je nutné zavést také s ohledem na zákonem stanovený termín zákazu ukládání využitelných odpadů na skládky v roce 2024,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, do jehož gesce oblast odpadového hospodářství spadá.

První etapa pilotního projektu v městských částech s bytovou zástavbou je vymezena od křížení ulice Veverkova a Jugmannova ve vazbě na ul. Baarova a oblast Labská Kotlina I. „V této oblasti projektu bude zvýšeno i množství nádob na tříděný odpad. Pilotní projekt potrvá minimálně jeden kalendářní rok. Pak ho vyhodnotíme  a rozhodneme o jeho dalším rozšíření na území města,“ dodal Vedlich.

Domácnosti dostanou od města zdarma sadu plastových tašek na separovaný odpad – papír, plast a sklo na základě informačního letáku, který je v dané oblasti distribuován do příslušných schránek. Tašky jsou skladné, vyrobené z omyvatelných materiálů a slouží k opakovanému použití.