Více času na podstatné

Hydrologická ročenka České republiky 2013

09.03.2015 11:56

Hydrologická ročenka je jednou z forem veřejné prezentace výsledků sledování a hodnocení hydrologických poměrů v České republice, které provádí na základě pověření Ministerstva životního prostředí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Obsah ročenky vychází ze zpracovaných výsledků měření a pozorování v roce 2013 a jejich ročního hodnocení podle dlouhodobých charakteristik.

Obsah a forma ročenky prošly v tomto roce určitými úpravami, které měly za cíl zpřehlednit prezentaci údajů, zejména zjednodušením textových popisných částí, či prezentací některých údajů spíše v mapové či tabelární podobě. Zachovány však zůstaly hlavní tabelární a grafické výstupy, které umožňují uživatelům ročenek průběžné porovnávání prostorových i časových změn vodního režimu.

Hydrologická ročenka 2013 obsahuje šest samostatných kapitol (anotace viz níže) a dvě přílohy. Jádro ročenky tvoří druhá a třetí kapitola, které jsou založené na výsledcích hydrologické bilance množství a jakosti vod. Pátá kapitola je jako obvykle věnována vybraným tématům, která byla v daném roce aktuální.

Kap. I. „Hydrologická charakteristika roku 2013“
Kapitola obsahuje popis vývoje meteorologické a hydrologické situace a celkové zhodnocení teplotních, srážkových a odtokových poměrů povrchových i podzemních vod v roce 2013. Kapitola je převážně založena na operativním hodnocení, které provádějí předpovědní pracoviště ČHMÚ, avšak použité dlouhodobé měsíční nebo roční charakteristiky využívají údajů z kompletní režimové databáze ústavu.

Kap. II. „Hydrologická bilance množství vody“
Kapitola obsahuje plošné i časové hodnocení prvků hydrologické bilance, zejména průběhu srážek, množství sněhové pokrývky, odtoku a změn zásob podzemních vod. Vyhodnocení výsledků bilance je slovně popsáno pro jednotlivá dílčí povodí a dokumentováno v tabulkách, grafech a mapách. Na doplnění jsou uvedena kompletní odtoková data (průměrné denní průtoky) pro 5 vybraných stanic na hlavních tocích a měsíční údaje o stavech hladin vrtů a vydatnostech pramenů pro 30 vybraných objektů podzemních vod.

Kap. III. „Hydrologická bilance jakosti vody“
Kapitola obsahuje hodnocení parametrů jakosti povrchových a podzemních vod a jejich porovnání s referenčními hodnotami. Hodnocení je založeno na výsledcích situačního monitoringu podzemních vod a částečných výsledcích provozního a situačního monitoringu povrchových vod. V důsledku problémů s administrací zadání analýz a financování monitoringu jakosti povrchových vod v roce 2013 ČHMÚ neměl k dispozici kompletní výsledky sledování jakosti povrchových vod, takže hodnocení jakosti povrchových vod je omezeno jen na dostupná data. Hodnocení bilance jakosti vody je strukturováno po jednotlivých dílčích povodích. Jsou prezentovány mapy jakosti vody podle vybraných ukazatelů. Hodnocena je také teplota vody, koncentrace a množství plavenin na vybraných tocích.

Kap. IV. „Zpracování dat a jejich poskytování veřejnosti“
První část kapitoly uvádí přehled operativně poskytovaných informací hlásné a předpovědní povodňové služby na webových stránkách ústavu. Druhá část kapitoly informuje o režimových datech a charakteristikách, které jsou uloženy v databázi ústavu. Tyto informace ČHMÚ na objednávku účelově zpracovává a poskytuje jednotlivým uživatelům. Zpracované údaje jakosti vody jsou veřejně prezentovány v rámci informačního systému ARROW na webových  tránkách ústavu.

Kap. V. „Aktuální a regionální problémy a úkoly hydrologie“
Předposlední kapitola ročenky je jako obvykle zaměřena na vybraná aktuální témata daného roku a regionální problematiku. Poskytuje prostor pro prezentaci práce jednotlivých hydrologických oddělení centra a poboček ústavu. V letošním roce jsou publikovány především příspěvky zabývající se vybranými aspekty povodně v červnu 2013:

  • „Porovnání příčin a průběhu povodní v srpnu 2002 a červnu 2013“,
  • „Povodeň v červnu 2013 na menších vodních tocích na území Prahy v historickém kontextu“,
  • „Modelové hydrologické předpovědi během povodňových epizod v červnu 2013“,
  • „Automatické sněhoměrné stanice“.

 

Kap. VI. „Přehled publikovaných prací v roce 2013“
Poslední kapitola obsahuje jako obvykle přehled hydrologických prací a studií publikovaných v daném roce. Pro vybrané tituly je uvedena i anotace, popisující zaměření a výsledky uvedených prací.

Příloha PI. „Přehled hydrologických pozorování v roce 2013“
Tato příloha obsahuje přehled počtů pozorovaných objektů a profilů, přehledný seznam hydrologického pořadí hlavních povodí a přehled hydrogeologických rajonů. Dále jsou uvedeny sledované ukazatele jakosti vod. Rozšířené informace včetně interaktivního mapového projektu jsou uvedeny na přiloženém CD.
Příloha PII. „Přehled hydrologických pracovišť ČHMÚ“ Příloha obsahuje aktualizované adresy a spojení na hlavní pracoviště ústavu.

 

Ročenka je dostupná ZDE