Více času na podstatné

iDNES: Vláda se chystá na boj se suchem. Napuštění bazénu by pořádně zdražilo

02.06.2014 08:32

Ministerstvo životního prostředí připravuje opatření, která mají pomoci v boji s katastrofálními suchy, jež mohou v následujících letech Česko postihnout. Text, který má MF DNES exkluzivně k dispozici, má do září projednat vláda. V budoucnosti nás tak pravděpodobně čeká boj s nedostatkem vody, a stát proto připravuje opatření, jak dopady případného katastrofálního sucha zmírnit. Mluví se o dočasném zdražení vody v suchých obdobích, ochraně přirozených podzemních rezervoárů či přečerpávání vody z vlhčích oblastí do těch vyprahlých. Připravovaná koncepce navrhuje, aby bylo sucho vnímáno podobně jako povodně. K tomu je však třeba změnit zákon. Jak by tedy mohla vypadat modelová situace v okamžiku katastrofálního sucha? Například se v postižené oblasti nárazově zdraží odběr pitné vody. Více ZDE

 

 

Expertní skupina „SUCHO“

Ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec zřídil expertní skupinu „SUCHO“ zastřešenou Výzkumným ústavem vodohospodářským T. G. M., v.v.i., jejímž hlavním úkolem bude zpracování „Strategie udržení vody v krajině a snížení dopadů dlouhodobého sucha“.

Hlavním úkolem skupiny je najít vhodný mix nejúčinnějších a pro naše podmínky nejvhodnějších adaptačních opatření proti vzniku sucha a nedostatku vody. Osnovou pro vytvoření adaptačních opatření je zejména 9 klíčových oblastí. Základním kamenem je samozřejmě důsledný monitoring sucha a jeho odstupňování pro snazší orientaci veřejnosti, podobně jako u povodňových stupňů. S tím souvisí i již zmíněné ustavení komisí, ale také informovanost a osvěta veřejnosti. Dalším stupněm je důraznější legislativní ošetření pojmu sucho v naší právní úpravě. S tím souvisí ekonomická opatření v podobě racionálního nastavení cen povrchové a podzemní vody. Provozní opatření budou zahrnovat vytvoření dostatečných kapacit pro náhradní zásobování vodou nebo operativní řízení nádrží. Environmentální opatření budou zajišťovat např. ochranu zvláště chráněných vodních ekosystémů v období sucha a ochranu biodiverzity a přírodě blízká opatření pro retenci vody v krajině. Technická opatření mohou zahrnovat např. obnovu a výstavbu malých vodních nádrží.  Poslední oblastí kontrolní opatření v podobě legislativně ošetřené sankční politiky. Plány pro zvládání sucha by se měly v blízké budoucnosti stát nedílnou součástí novely zákona o vodách č. 254/2001 Sb.

 

 

Zdroj: iDNES.cz