Více času na podstatné

IHNED.cz: Vlaky na plyn CNG se budou prohánět po českých kolejích. Jako v Rusku

14.09.2012 10:22

Společnost Vítkovice Doprava navázala spolupráci s Českými drahami. Ty v současné době testují vlaky poháněné plynem CNG. V Česku jde o novinku, v Rusku s tím už ale zkušenosti mají. A proto s Rusy česká firma v tomto ohledu jedná.

Brzy nastane doba, kdy české koleje budou lemovat plnící stanice plynu CNG. Zatím málo rozšířené využívání plynového pohonu v dopravě totiž s rostoucími cenami pohonných hmot nabývá na významu.

Vlak předělaný tak, aby mohl jako pohon využívat plyn CNG.

foto: HN - Matej Slávik (výstaviště Brno)

 

Pohon na plyn CNG je zatím nejvíce využívaný u aut či autobusů, vlaky jsou ale čerstvou novinkou. Společnost Vítkovice Doprava, která spadá pod skupinu Vítkovice Machinery Group, v tomto směru spolupracuje s Českými drahami.

"Zatím máme zprovozněny dva typy lokomotiv a na dalších se pracuje, přičemž chceme také stavět plnicí stanice v dosahu kolejí,” řekl na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně pro IHNED.cz Ondřej Šustai, který má segment CNG ve firmě Vítkovice Doprava na starosti.

 

Celý rozhovor čtěte na IHNED.cz ZDE.

 

Připomínáme, že na Konferenci OZE2012 zazněl příspěvek "Nové ekologické a ekonomické technologie pohonu kolejových vozidel". Výstupní DVD si můžete objednat ZDE.
 

 

Zdroj: IHNED.cz