Více času na podstatné

Informace k seznamu odborně způsobilých osob pro kontroly kotlů

20.01.2016 09:06

Do konce tohoto roku jsou provozovatelé spalovacích stacionárních zdrojů povinni zajistit první kontroly technického stavu a provozu zdroje. Kontroly musí provádět odborně způsobilá osoba. Hospodářská komora ČR teď seznam zpracovává, aby mohl být co nejrychleji zveřejněn. Komora počítá s jeho průběžnou aktualizací.

Hospodářská komora ČR uvedla dne 19.1. na svém webu, že společně s autorizovanými společenstvy stanovila pravidla, podmínky a požadavky, za kterých budou prováděny zápisy do Seznamu odborně způsobilých osob oprávněných provádět kontroly technického stavu a provozu spalovacích stacionárních zdrojů podle §17 odst. 1 písm. h) zákona o ochraně ovzduší a navazujícího Sdělení Ministerstva životního prostředí ČR k provozování a ke kontrole spalovacích zdrojů.

Seznam odborně způsobilých osob v současné době HK ČR zpracovává, aby mohl být co nejrychleji zveřejněn pro potřeby obyvatel ČR a podnikatelů. Hospodářská komora předpokládá průběžné doplňování o odborně způsobilé osoby, které budou postupně proškolovány u výrobců.

Připomínáme, že zákon o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. v platném znění stanovuje ve výši uvedené části, že provozovatel stacionárního zdroje je povinen provádět jednou za dva kalendářní roky prostřednictvím osoby, která byla proškolena výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě, kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, a předkládat na vyžádání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností doklad o provedení této kontroly vystavený odborně způsobilou osobou potvrzující, že stacionární zdroj je instalován, provozován a udržován v souladu s pokyny výrobce a tímto zákonem.

Dále uvádíme, že provedení první kontroly technického stavu a provozu zdroje je nutné nejpozději do 31. prosince 2016.