Více času na podstatné

Informace ze zasedání Fóra pro výměnu informací o BAT vč. prezentací

29.11.2013 15:21

S ohledem na skutečnost, že v roce 2013 byl završen proces transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU o průmyslových emisích (IED) do národní legislativy byl úvod zasedání věnován aktuální právní úpravě v oblasti IPPC, zejména pak vyhlášce Ministerstva životního prostředí č. 288/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o integrované prevenci. Vyhláška nabyla platnosti 20. září 2013 a účinnosti 5. října 2013, přičemž nahrazuje stávající vyhlášku č. 554/2002 Sb.

Pozornost patřila také tvorbě nových a revizi stávajících referenčních dokumentů o BAT (BREF, z angl. Reference Document on Best Available Techniques), vč. vypracování “Závěrů o BAT”, které jsou závazné pro všechny státy Evropské unie. V současné době se reviduje celkem 12 referenčních dokumentů o BAT (BREF) z celkem 34 vydaných a jeden dokument se tvoří zcela nově (konkrétně BREF "Výroba desek na bázi dřeva"). Z celkového počtu revidovaných dokumentů je celkem 7 dokumentů v gesci MPO, 3 má v kompetenci MŽP a revizí 2 dokumentů se zabývá resort MZe.

V rámci dalšího bloku byly uvedeny informace o Centru BAT při Institutu environmentálních technologií VŠB Ostrava, používání Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP) v roce 2014 a kontrolní činnost ČIŽP v rámci IPPC. Rovněž byl věnován dostatečný časový prostor diskusi.

Fórum proběhlo v úterý 26. listopadu 2013 se v budově Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Fórum zajišťuje každoročně MPO ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí (MŽP), s Ministerstvem zemědělství (MZe), Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) a CENIA, českou informační agenturou životního prostředí. Letošního zasedání se zúčastnilo na 80 odborníků zabývajících se problematikou integrované prevence a omezování znečišťování (IPPC, z angl. Integrated Pollution Prevention and Control) z průmyslu i z dotčených orgánů státní správy.

 

Dokumenty ke stažení:

 

Zdroj: IPPC