Více času na podstatné

Informační portál IPPC prošel proměnou, k dispozici je i návrh metodiky k problematice základní zprávy

16.10.2013 19:50

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dnes spustilo avizovanou proměnu informačního portálu k problematice integrované prevence (IPPC). Informační systém integrované prevence je celostátní informační systém veřejné správy, který spravuje Ministerstvo životního prostředí, a je součástí jednotného informačního systému životního prostředí. V systému je možné najít i konečný návrh metodického dokumentu k problematice základní zprávy, který doplňuje jednu z příloh prováděcí vyhlášky č. 288/2013 Sb.

Informační systém integrované prevence slouží k zajištění veškerých povinností vztahujících se ke zveřejňování informací a přístupu veřejnosti k informacím podle zákona o integrované prevenci (zejména stručné shrnutí žádosti, hodnocení nejlepších dostupných technik a vlastní rozhodnutí - integrované povolení). Systém umožňuje získat veřejnosti co nejširší přehled o jednotlivých povolovacích procesech a případně se zúčastnit řízení a/nebo zaslat své připomínky. Systém je také funkčním archívem zveřejňovaných dokumentů k povolovacím řízením i dalších informací o integrované prevenci.

Informační systém je nyní daleko přehlednější. Najdete zde například základní informace k problematice IPPC, předmětnou legislativu, přehled aktuálních řízení, přehled autorizovaných osob a seznamy. Informační systém pochopitelně nabízí možnost snadného vyhledávání. Uvítali bychom, kdyby nový informační systém taktéž nabízel kanály RSS, které by umožnily odbírat novinky z webu.

 

Obrázek - náhled informace k OZO

 

Určitě oceňujeme, že informační systém nabízí již ke stažení konečný návrh metodického dokumentu k problematice základní zprávy (ke stažení níže). Institut základní zprávy je na základě požadavků směrnice nově zaveden v § 4a zákona o integrované prevenci. Připomínáme, že prováděcí vyhláška k IPPC vyšla ve sbírce pod číslem 288/2013 Sb. s účinností od 5. října (více ZDE). MŽP uvádí, že podoba dokumentu odpovídá výsledku diskusí příslušné pracovní skupiny, zřízené Ministerstvem životního prostředí. Po dokončení formálních procedur bude dokument zveřejněn ve Věstníku MŽP (budeme Vás informovat). Účelem tohoto materiálu je provozovatelům, povolujícím úřadům a kontrolním orgánům v této oblasti přiblížit vazbu mezi relevantními ustanoveními předpisů integrované prevence a ostatní legislativou stejně jako sjednotit výkon státní správy v souvislosti s problematikou ochrany půdy a podzemních vod.

Nový informační portál integrované prevence je dostupný na www.mzp.cz/ippc. O aktuálních novinkách Vás budeme samozřejmě informovat.

 

Dokument ke stažení:

Metodika základní zprávy_KONEČNÝ NÁVRH.pdf

 

Zdroj: IS IPPC