Více času na podstatné

Inspektoři už dali dvě pokuty společnosti za nedoložení dokladů ke kontrole nakládání s odpady

26.08.2019 18:39

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Plzni uložili dvě pokuty v celkové výši 250 tisíc korun společnosti Recyklace Sanace Bohemia s.r.o. za opakovaná nedoložení dokladů ke kontrole nakládání s odpady v mobilním zařízení k drcení odpadů v Kařezu na Rokycansku.

První pokuta uložená v září 2018 byla 100 tisíc korun. „Společnost nepředložila vyžádanou dokumentaci – průběžnou evidenci odpadů za roky 2017 a 2018, doklady z přejímky odpadů do zařízení a dokumenty popisující, jak bylo s upravenými odpady ze zařízení dále nakládáno. Obviněný se zcela účelově vyhýbal přímým a jednoznačným odpovědím, neumožnil dokončit kontrolu. Nebylo tedy možné zjistit, jak nakládal s odpady v rozsahu desítek tisíc tun,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Plzeň.

Vzhledem k tomu, že firma ani po dalších několika měsících nedoložila všechny doklady, které inspektoři požadovali, uložili jí letos další pokutu 150 tisíc korun, kterou nedávnou potvrdil i odvolací orgán MŽP.„Společnost neposkytla inspektorům dostatečnou součinnost, kterou jí ukládá zákon o kontrole. Neúplnými informacemi může být zastíráno závažné porušování zákona, může jít o snahu znemožnit sledování pohybu odpadů,  což je velmi nebezpečné pro životní prostředí,“ uvedla Horčicová.