Více času na podstatné

IPCC publikoval klíčovou zprávu o globálním oteplování

02.11.2014 13:00

VIDEO Boj s globálním oteplováním bude možná vyžadovat snížení emisí skleníkových plynů až na nulu. Píše se to v nové zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), kterou zveřejnili zástupci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Koncentrace CO2 v atmosféře jsou nejvyšší za posledních 800 tisíc let. Odborníci tak volají po konci fosilních paliv do roku 2100.

Nově zveřejněný souhrnný 40stránkový dokument obsahuje závěry tří předchozích dílčích zpráv, které už byly publikovány dříve. To, k čemu vědci dospěli, proto není žádným překvapením. Dokument znovu a velmi naléhavě formuluje přesvědčení, že skleníkové plyny pocházející ze spalování fosilních paliv a odlesňování jsou hlavními příčinami oteplování, které vědci pozorují od poloviny minulého století. Pokud chce svět toto oteplování zmírnit či zastavit, musejí emise skleníkových plynů postupně klesat až na nulu.

Podle IPCC by do roku 2050 měla většina vyráběné elektřiny pocházet z nízkoemisních zdrojů a do konce století by se měla "téměř úplně" přestat používat fosilní paliva.

 

Video:

 

 

Dokument ke stažení:

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz, ČT24, BBC.com