Více času na podstatné

Metodika k ekonomickému hodnocení dosažení úrovní emisí spojených s BAT

18.04.2014 08:27

IPPC - NOVINKA Na stránkách MŽP, které se věnují problematice integrované prevence a omezování znečištění, byl zveřejněn metodický dokument k problematice ekonomického hodnocení dosažení úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami a odborného posouzení. Metodický dokument je zaměřen na problematiku úrovní emisí stanovených v rozhodnutích o závěrech o nejlepších dostupných technikách (tzv. závěry o BAT). Součástí tohoto dokumentu jsou výpočtové tabulky uvedené níže.

Účelem tohoto materiálu je provozovatelům a povolujícím úřadům ujasnit aspekty praktického provádění některých relevantních ustanovení předpisů v oblasti integrované prevence, týkající se klíčové oblasti nejlepších dostupných technik (BAT), stejně jako sjednotit výkon státní správy v souvislosti s touto problematikou.

Tento metodický dokument je zaměřen na problematiku úrovní emisí stanovených v rozhodnutích o závěrech o nejlepších dostupných technikách (tzv. závěry o BAT). Po zveřejnění rozhodnutí o závěrech o BAT v Úředním věstníku EU (Věstník EU) vzniká povinnost povolovacímu úřadu zajistit, aby byly závazné podmínky integrovaného povolení (emisní limity), v souladu se závěry o BAT. Povolující úřad může přistoupit ke zmírnění těchto emisních limitů tím, že udělí výjimku z úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami (tzv. výjimku z BAT).

Udělení výjimky z BAT je možné pouze v případech, kdy odborné posouzení prokáže, že by dosažení úrovní emisí spojených s BAT, popsanými v závěrech o BAT, vedlo k nákladům, jejichž výše by nebyla přiměřená přínosům pro životní prostředí. Z uvedeného důvodu jsou nedílnou součástí metodiky výpočtové tabulky ve formátu Microsoft Excel.

 

Dokumenty ke stažení:

  • Metodický dokument - ZDE
  • Výpočetní tabulky:
  1. Soubor 01 FINAL.xls

  2. Soubor 02 FINAL.xls

  3. Soubor 03 FINAL.xls

  • Další metodické dokumenty - ZDE

 

 

Zdroj: MŽP (web k IPPC)