Více času na podstatné

ISPOP: Informace k Registru ekonomických subjektů při ohlašování agendy odpadů

07.01.2015 08:24

V současné době probíhá kontrola ve formulářích pro odpadovou agendu dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech oproti údajům v číselníku RES (Registr ekonomických subjektů) ve verzi k 30. září 2014. Číselník RES k datu 31. 12. 2014 (tedy aktuální) uzavře Český statistický úřad a oficiálně předá správci systému ISPOP (Ministerstvo životního prostředí) do poloviny ledna 2015. Následně bude aktuální číselník nasazen v plánované odstávce systému ISPOP.

Pokud tedy vyplňujete v odpadovém hlášení údaje o subjektu (původce a/nebo oprávněná osoba – partner), který změnil název a/nebo sídlo v druhé polovině roku 2014, doporučujeme vyčkat s podáním odpadového hlášení do doby, kdy již bude k dispozici aktuální RES platný k 31. 12. 2014.

Od roku 2015 se ohlašuje nově přes ISPOP - Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru pneumatik (vyhl. č. 465/2013 Sb. - příloha č. 2)

 

Termíny ohlašovacích povinností:

31. ledna 2015*                 
  • agenda vod -  F_VOD_ODBER_PODZ, F_VOD_ODBER_POVR, F_VOD_VYPOUSTENI, F_VOD_AKU

15. února 2015**  

  • agenda odpadů - F_ODP_PROD, F_ODP_PROD_AV, F_ODP_PROD_EL
  • agenda obalů - F_OBL_RV
  • agenda vod - F_VOD_PV, F_VOD_OV
31. března 2015
  • agenda IRZ - F_IRZ
  • agenda ovzduší - F_OVZ_SPE, F_OVZ_POPL, F_OVZ_PO, F_OVZ_RL
  • agenda odpadů (roční zprávy) - F_ODPRZ_VOZ, F_ODPRZ_EL, F_ODPRZ_ZPETODB, F_ODPRZ_BAT, F_ODPRZ_PNEU

*)Pro letošní rok připadá ohlašovací termín na sobotu, den podání hlášení se proto posouvá na pondělí 2. února 2015.

**)Pro letošní rok připadá ohlašovací termín na neděli, den podání hlášení se proto posouvá na pondělí 16. února 2015.

 

Prostřednictvím ISPOP se NEZASÍLÁ:

  • Hlášení dle přílohy č. 24 vyhlášky č. 383/2001 Sb. - Shromažďovací místa nebezpečných odpadů a sběrová místa a sklady odpadů (sběrné dvory). Hlášení je možné vyplnit na webových stránkách Ministerstva životního prostředí priloha24.mzp.cz a zaslat přímo na příslušné ORP.
  • Potvrzení o převzetí autovraku do zařízení ke sběru autovraků dle přílohy č. 3 vyhlášky č. 352/2008 Sb. Toto potvrzení vydává provozovatel zařízení ke sběru autovraků přímo osobě předávající vozidlo. Potvrzení je třeba přiložit k žádosti o trvalé vyřazení vozidla na příslušný úřad. 
  • Žádost o proplacení podpory z programu na podporu nakládání s autovraky. Zasílá se na elektronickou adresu autovraky@sfzp.cz. 

 

Pokud budou výše zmíněná hlášení (potvrzení) do systému ISPOP v roce 2015 zaslána, budou zamítnuta jako nevalidní.

 

ISPOP a IRZ:

Formulář pro ohlašování do IRZ doznal následujících změn oproti svému předchůdci:

  • Aktualizován přehled mezinárodních a národních norem a rovněž byla upravena hierarchie výběru položek vztahujících se k metodám a metodikám.
  • Upraven seznam činností E-PRTR v návaznosti na aktuální stav zákona č. 76/2002 Sb., zákon o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů, v platném znění. Vzhledem k rozdílům v seznamech činností u obou předpisů (tj. zákon o integrované prevenci a nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 166/2006), je v některých případech nutné odpovídající činnosti zvolit manuálně, jelikož je nelze automaticky spárovat.
  • Přidáno nepovinné pole pro vložení údaje o množství úniků a/nebo přenosů látky benzo(a)pyren. Toto pole se automaticky objeví po výběru polycyklických aromatických uhlovodíků. Ačkoliv je vyplnění pole, jak bylo zmíněno výše, zcela dobrovolné, Ministerstvo životního prostředí velmi uvítá jeho vyplnění v případě, že je ohlašovateli takový údaj k dispozici bez dalších dodatečných finančních nákladů.

 

 

Zdroj: ISPOP, IRZ