Více času na podstatné

Itálie zostřuje boj proti plastům, sáčky jen recyklovatelné

02.01.2018 18:00

Itálie letos přitvrzuje boj proti plastům. Od začátku roku mohou být v obchodech používány výhradně recyklovatelné plastové sáčky na ovoce zeleninu, maso a ryby. Za to musejí zákazníci platit v supermarketech jeden až tři eurocenty (25 až 75 haléřů), napsala agentura APA.

Toto opatření uvítalo sdružení na ochranu životního prostředí Legambiente. "Itálie pokračuje v cestě nastoupené v roce 2011, kdy byl zaveden zákaz plastových sáčků. I když příslušný zákon není zcela respektován, kleslo od té doby používání těchto sáčků v Itálii o 55 procent," uvedl generální ředitel sdružení Stefano Ciafani.

Z jiného úhlu se na situaci dívá sdružení spotřebitelů Condacons, podle kterého jde v podstatě o další daň pro Italy. "Místo dalšího daňového zatížení spotřebitelů by náklady za 'zelené' sáčky měly převzít průmysl a supermarkety," uvedl Condacons v prohlášení.

APA s odvoláním na údaje Úřadu na ochranu životního prostředí uvedla, že ročně se v Evropě použije na 100 miliard plastikových sáčků. Sdružení Legambiente kritizuje, že nemalá část z nich skončí v moři nebo na pobřežích.

 

Mohlo by Vás zajímat:

Odpadková pohotovost na Bali. Oblíbené bělostné pláže zaplavily hromady plastů (2.1.2018, ČT24)

 

Zdroj: ČTK