Více času na podstatné

Jablonec ukončil pytlové třídění odpadů kvůli nepořádku

11.01.2018 07:33

V Jablonci nad Nisou po letech ukončili třídění odpadů do pytlů, dělaly ve městě nepořádek. Plasty i nápojové kartony teď mohou lidé dávat do žlutých kontejnerů, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. V minulosti třídili obyvatelé v Jablonci do speciálních pytlů zvlášť směsné plasty, zvlášť kartony a plechovky. Ani ty už se teď do pytlů třídit nebudou. Kovy a kovové obaly je možné odevzdat ve sběrných dvorech či výkupnách.

"Hlavním důvodem, proč se město rozhodlo systém zjednodušit, byly černé skládky, které kolem stanovišť na tříděný odpad vznikaly. I pro lidi je jednodušší, že mohou dát do jednoho kontejneru plastové lahve, pytlíky i třeba kelímky od jogurtů," řekla Hozová. V ulicích je to už podle ní vidět, ve městě je větší pořádek. "Někde jsme zvýšili četnost svozů, někde se přidal kontejner, i když tomu jsme se snažili zabránit, aby nevznikaly velké oblasti s kontejnery," dodala mluvčí magistrátu.

Možnost třídit všechny plasty do žlutých kontejnerů zavedlo město zkušebně v několika lokalitách na konci roku 2016. "Občané měli možnost vyjádřit se k této problematice v anketě na internetových stránkách města. Naprostá většina vyjádřila spokojenost s tříděním veškerých plastů a tetrapaků do žlutých kontejnerů," doplnil primátorův náměstek Miloš Vele (ODS).

Loni se tak tento způsob třídění rozšířil na celé území města, pytle na tříděný sběr se ale přestaly na radnici vydávat až počátek letošního roku. Řada lidí má však pytle doma v zásobě, proto město bude podle Barbory Šnytrové z oddělení správy veřejné zeleně ještě nějakou dobu zajišťovat i jejich svoz. "Přednostně by se však měl veškerý tříděný odpad odkládat do barevných kontejnerů. Výjimkou jsou kovy, pro které nádoby zavedené nejsou. Kovové obaly je možné odevzdat ve sběrných dvorech či výkupnách," dodala úřednice magistrátu.

V Jablonci se neplatí paušál za odpad, obyvatelé platí za popelnici. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden platí letos domácnost 2788 korun, tedy stejně jako loni. Ve městě s 45.600 obyvateli je 246 stanovišť na tříděný odpad. Město umožňuje třídit papír, plasty a bílé a barevné sklo. Letos díky dotaci ministerstva životního prostředí rozšíří také třídění bioodpadu. Lidem nabídne zapůjčení 1200 kompostérů a pořídí pět velkých kontejnerů. V plánu je i vybudování vlastní kompostárny.

 

 

Zdroj: ČTK