Více času na podstatné

Jaderná energetika v JAR, rošíření JE v Mochovcích a rozhovor se šéfem Arevy

14.05.2012 08:40

Jihoafrická republika připravuje tendr v oblasti jaderné energetiky

Perspektiva rozšíření jaderného programu v Jihoafrické republice láká investory na očekávaný tendr Nuclear Fleet Build Programme (NFBP), jenž má být vyhlášen již v průběhu roku 2012. Jádro má díky dvěma reaktorům elektrárny v Koebergu v energetickém mixu JAR svou nezanedbatelnou roli (1800 MW), která by do budoucna měla významným způsobem vzrůst. Programový dokument ministerstva energetiky Jihoafrické republiky Integrated Resource Plan počítá s 13,4% podílem elektřiny z jádra do r. 2030, což představuje dodatečnou kapacitou 9600 MW. Vláda JAR přitom sleduje dvojí cíl. Jedná se jak o snížení doposud velmi vysokého podílu elektřiny z fosilních paliv (uhlí) a tudíž i emisí CO2, tak zároveň o využití jaderného programu jako prostředku pro rozvoj lokálních výrobních kapacit, tvorbu pracovních míst a zvládnutí náročných technologií. Vzorem pro JAR je v tomto ohledu Jižní Korea, kde se prezident Zuma nedávno zúčastnil jaderné konference. Očekávaný tendr by se mohl stát největším v historii JAR. Spekulace ohledně hodnoty budoucích investic se pohybují od sumy 300 mld. ZAR (cca 700 mld. Kč), která se objevuje v oficiálních zdrojích a kterou ministryně energetiky Elisabeth Dipuo Peters označila „pouhý začátek“; až k téměř imaginární částce 1 bilion ZAR (2,35 bilionů Kč.) Ministryně rovněž uvedla, že se zájem JAR neomezí jen na nové reaktory, ale bude zahrnovat celý cyklus od těžby uranu až po úložiště jaderného odpadu.

Zdroj: BusinessInfo.cz

 

Rozšíření elektrárny v Mochovcích posvětil soud

Občané budou moci do stavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny ve slovenských Mochovcích mluvit až po jejich dokončení. Vyplývá to z pátečního verdiktu Krajského soudu v Bratislavě, jenž zamítl žalobu hnutí Greenpeace a postavil se za Úřad pro jaderný dozor SR (ÚJD). Ekologové u soudu napadli stavební povolení, na jejichž základě se elektrárna rozšiřuje. Tvrdí, že povolení nebylo vydáno v souladu se zákonem. Mělo mu totiž předcházet takzvané posouzení vlivu na životní prostředí EIA, které je nezbytné pro většinu významných staveb. Úřad jaderného dozoru oponoval, že nerozhodoval o povolení nového projektu, ale jen o jeho změně. Greenpeace u soudu nepomohlo ani odvolání na Aarhuskou úmluvu, kterou Slovensko podepsalo a která zaručuje aktivní účast obyvatel na rozhodování ve věcech životního prostředí. Rozsudek zatím není pravomocný.

Zdroj: Aktuálně.cz

 

Šéf Arevy: Francie postoj k atomu dramaticky nezmění

Jde v něm o miliardy, ale tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín se odehrává hlavně v režii politiků. A to nejen českých, ale i světových. Už za necelé dva měsíce odevzdá trojice uchazečů, francouzská Areva, americký Westinghouse a ruský Rosatom ČEZ svou nabídku na dostavbu dvou nových jaderných bloků. Areva prý do tendru zapojila 150 lidí, kteří na plný úvazek pracují jen na českém tendru. Snaží se hlavně přesvědčit, že prodlení a podražení, jež provázely její projekty ve Finsku a ve Francii, se nebude opakovat a soustředí se na bezpečnostní aspekt. Dále čtěte na Aktuálně.cz ZDE