Více času na podstatné

Jak na globální oteplování? Síra z letadel ochladí svět, píše IDNES.cz

09.05.2013 08:37

Zní to jako konspirační teorie o tajném práškování lidí. Ale pokus ochladit zemskou atmosféru pomocí tisíců tun síry, rozptýlené do atmosféry z letadel, podporují i seriózní vědci. Je to zatím nejlepší známá metoda, jak skutečně zastavit globální oteplování. Kontroverzní nápad je částečně ověřený "experimentem".

Úvaha o vypouštění síry do atmosféry je přinejmenším radikální, což samo o sobě ukazuje, v jak prekérní situaci jsme se podle klimatologů ocitli. I kdyby lidstvo maximálně omezilo emise oxidu uhličitého (a zatím to rozhodně na nějaké optimistické scénáře nevypadá), nijak tím nezastaví samotné globální oteplovaní. Pouze zpomalí jeho zrychlovaní. "Zvýšený obsah CO2 bude Zemi oteplovat ještě alespoň tisíc let," shrnuje současné poznatky David Rottman z MIT Technology Review. Samotná regulace emisí, jakkoli je nezbytná, zkrátka nevede k řešení problému celosvětově stoupající teploty.

Skeptikové se také domnívají, že celá myšlenka geoinženýringu je nebezpečná, a zvláště pak stříkání síry do atmosféry. Vždyť právě kvůli lidmi produkovaným emisím v atmosféře ekologické problémy v čele s globálním oteplováním vůbec odstartovaly. Na druhou stranu, množství síry, kterou Keith navrhuje z letadel šířit do atmosféry, je nepatrné v porovnání s tím, kolik síry už nyní proudí z komínů při spalování uhlí. Více ZDE

 

Zdroj: IDENS.cz