Více času na podstatné

Jak na to, aby vám baterie dobře sloužily a dlouho vydržely

20.08.2018 12:16

Ne nadarmo se říká: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ A u baterií to platí dvojnásob. Když s nimi budete zacházet, jak se sluší a patří, vydrží vám déle a jejich použití nebude doprovázet žádný problém. Pokud s nimi ale budete zacházet špatně, neposlouží vám zdaleka tak dobře a dlouho, jak by mohly, a v horším případě může nevhodná manipulace s bateriemi skončit i zničením přístroje, do kterého jsou vloženy. Společnost ECOBAT, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií, pro vás připravila několik tipů, rad a doporučení, jak baterie vybírat, jak s nimi zacházet a jak naopak ne.

Dříve než půjdete baterie koupit, měli byste si v návodu k přístroji přečíst, jaké baterie jsou pro něj doporučeny či přímo určeny. Pořízené baterie nedávejte do kapsy nebo peněženky společně s kovovými předměty, a to ani s drobnostmi jako jsou mince, kancelářské sponky nebo sponky do vlasů. Mohlo by se stát, že dojde k elektrickému zkratu, a to by pro vás mohlo být dost nepříjemné. A aby nedošlo k ohrožení vaší bezpečnosti ani při vkládání baterií do přístroje, je nutné, aby byl v režimu „OFF“. Do přístroje je musíte umístit tak, aby označené póly na bateriích, (+) a (-), souhlasily s nákresem na přístroji. A pak už můžete jen zavřít krytku a přístroj začít používat.

 

Nevyužitý potenciál nabíjecích baterií

Ve srovnání s minulostí lidé dnes více používají alkalické baterie, které jsou výkonnější a mají delší životnost, na úkor dříve převažujících levnějších zinkových baterií. „Jejich většímu využívání nahrává především skutečnost, že rozdíl v cenách už není takový, jako tomu bývalo,“ říká Petr Kratochvíl ze společnosti ECOBAT a dodává: „Nedoceněný potenciál vidíme ve využívání dobíjecích baterií. Ty se na celkových prodejích podílí jen zhruba z jedné pětiny, a to je škoda, protože pro spotřebitele jsou ekonomicky výhodnější, a především jsou ekologicky šetrnější, než jednorázové baterie.“ Počáteční investice do nákupu nabíječky a dobíjecích baterií bývá sice desetkrát vyšší, celková ekonomická bilance je však příznivější ve prospěch nabíjecích baterií. Jejich životnost je mnohonásobně delší, protože proces nabíjení můžeme opakovat v některých případech až tisíckrát.

 

Pokud přístroj nepoužíváte, je lepší z něj baterie vyjmout

Pokud elektrický přístroj delší dobu nepoužíváte, je dobré z něj baterie vyjmout a uschovat je na suchém místě při pokojové teplotě, tak aby nedošlo k jejich znečištění nebo deformaci. Při vystavení baterií vyšším teplotám by mohlo dojít k vytečení baterie. Udržovat v čistotě musíte také kontakty v přístroji.

V průměrné domácnosti najdeme několik desítek baterií od tužkových, přes malé akumulátory a konče knoflíkovými bateriemi. Zejména ty posledně jmenované, pokud by je člověk nedopatřením spolkl, mu mohou způsobit vážné zdravotní problémy, v krajním případě jej ohrozit na životě. Největší rizika jsou u malých dětí, které jsou schopny ze zvědavosti spolknout celkem cokoliv. Pokud se baterie usadí v jícnu, dochází k jeho poleptání. Při spolknutí baterie je proto nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Základní zásadou je nepodávat žádné nápoje ani jídlo. Další praktické informace najdete v češtině na www.buttonbatterysafety.com/cs.

Pro ilustraci, jakou škodu dokáže napáchat lithiová baterie na plátku šunky již za 2 hodiny. Podobně by při spolknutí reagovala s lidskou tkání.

 

 

Vyhazujeme baterie, které nám ještě mohou sloužit

Hodně lidí vyhazuje baterie předčasně. Společnost ECOBAT provedla testování baterií, které lidé odevzdávají k recyklaci. „Ukázalo se, že 13 procent baterií, které lidé vyhodili jako nepotřebné, byly nabité na více než polovinu své celkové kapacity. Může se zdát, že to není vysoké číslo, ale těchto 13 procent na druhé straně představuje více než 200 tun baterií, které nemusely skončit jako neužitečný odpad,“ říká Petr Kratochvíl. Z poloviny vybitá baterie nemusí obstát u energeticky náročnějších zařízení, ale dobře poslouží v kuchyňské váze nebo v hodinách, kde může sloužit i několik dalších let.

 

Když měníte baterie…

Pokud měníte baterie, měli byste je z přístroje vyjmout všechny ve stejnou dobu a vyměnit je za nové, a to stejného typu i velikosti. Vybité baterie nikdy nekombinujte s novými. V takovém případě se vám totiž může stát, že dojde k nerovnoměrnému rozložení napětí mezi bateriemi, a to může spotřebič nenávratně poškodit. A nekombinujte ani různé druhy a značky baterií. Zde by totiž mohlo pro změnu dojít k porušení těsnosti baterií a k jejich následnému vytečení.


Likvidace a ukládání baterií

Vybité baterie v žádném případě je neničte, nerozebírejte a ani nevhazujte do ohně. Jedná se přece o články s elektrickým napětím a nestandardní manipulace by mohla nadělat velkou škodu. Použité baterie nepatří ale ani mezi běžný komunální odpad. Udělejte si proto procházku a zaneste je na sběrné místo k recyklaci. Sběrné boxy by měli mimo jiné v každé prodejně, kde se prodávají baterie. Baterie udělaly službu vám, a proto teď udělejte něco vy – pro sebe i pro životní prostředí. Pokud váháte, kde najdete nebližší sběrné místo, pak využijte internetový vyhledavač na adrese mapa.ecobat.cz.

 

Článek vznikl ve spolupráci se společnosti ECOBAT s. r. o., neziskovou organizací, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterii v České republice. V prosinci 2009 získal ECOBAT oprávněni k provozování kolektivního systému zpětného odběru přenosných baterii a akumulátorů na území ČR. Systém je financován téměř výhradně z příspěvků výrobců a dovozců baterii do ČR. A dále ve spolupráci s EMOS spol. s r.o., která se zabývá se prodejem elektro zboží a poskytováním služeb v oblasti montáže a servisu a je výhradním distributorem GP Batteries pro český trh, slovenský a maďarský trh.