Více času na podstatné

Jak si vedou státní firmy v zadávání veřejných zakázek?

15.02.2016 16:46

Sdružení EconLab při Univerzitě Karlově zveřejnilo žebříčky státních a městských firem podle kvality zadávání veřejných zakázek. První místa obsadily Lesy ČR, Čepro a Fakultní nemocnice v Plzni. Recept je jednoduchý – dostatečná soutěž, transparentnost a vystříhání se právních přehmatů. V řadě firem se však děje podle sdružení spíše pravý opak – příkladem je ČEZ Distribuce či Krajská zdravotní.

Opačný konec žebříčku firem drží společnost ČEZ Distribuce, která v hodnoceném období neuveřejnila cenu u jediné zakázky. „Netransparentnost ČEZu doslova rozbila software, který pro hodnocení vyvíjíme. Ten klade přirozeně důraz na větší zakázky. To ale nejde, když mají všechny hodnotu nula,“ vysvětluje s nadsázkou Jiří Skuhrovec, autor výzkumu. Spolu se sdružením Oživení Skuhrovec podává podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, neboť se podle jeho názoru jedná o bezprecedentní porušování pravidel pro publikaci veřejných zakázek.

Mezi nemocnicemi je nejhůře hodnocena Krajská zdravotní. Téměř polovinu vypsaných zakázek zrušila, u zbylých pak průběžně měnila zadání. „Jedná se nejen o nevhodné chování vůči uchazečům, ale dle mé zkušenosti i častý znak účelové manipulace se zakázkami,“ komentuje zjištění Lukáš Wagenknecht, který v minulosti v Krajské zdravotní vedl audit s velmi ostrými závěry.

 

Jak si vedou námi vybraní zadavatelé?

  • Ministerstvo životního prostředí - Dobrý zadavatel. Zadavatel se nevyhýbá soutěžím podle zákona. Zadavatel dle ÚOHS závažně porušil zákon.
  • Státní fond životního prostředí - Průměrný zadavatel. Podle ÚOHS došlo k závažným porušením zákona. Profil zadavatele nemá strojové rozhraní odpovídající zákonu.
  • Český hydrometeorologický ústav - Průměrný zadavatel. Profil zadavatele nemá strojové rozhraní odpovídající zákonu. Je nadužíváno nesoutěžní Jednací řízení bez uveřejnění.
  • Česká geologická služba - Dobrý zadavatel. Zadavatel korektně zveřejňuje informace ve Věstníku veřejných zakázek. Zakázky jsou otevřené soutěži více firem.
  • Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky - Průměrný zadavatel. Dokumentace zakázek je často měněna a nebo jsou zakázky rušeny. Zakázky jsou otevřené soutěži více firem.
  • Správa úložišť radioaktivních odpadů - Podprůměrný zadavatel. Do zakázek se hlásí neobvykle málo firem. Velký objem peněz teče do zakázek bez otevřené soutěže.

  • Státní pozemkový úřad - Dobrý zadavatel. Profil zadavatele má relativně nízkou chybovost. Zakázky nejsou nadměrně měněny a rušeny, což pomáhá konkurenci.

  • Státní zdravotní ústav se sídlem v Praze - Průměrný zadavatel. Zadavatel dle ÚOHS závažně porušil zákon. Vše nevyhrává úzký okruh firem.

  • Technologická agentura Čr - Průměrný zadavatel. Zadavatel se nevyhýbá soutěžím podle zákona. Konkurence je nedostatečná.

  • Energetický regulační úřad - Podprůměrný zadavatel. Informace o zakázkách uveřejněné na Profilu zadavatele jsou kvalitní. Ve Věstníku chybí důležité údaje (ceny, identifikace firem apod.)
  • Úřad vlády České republiky - Dobrý zadavatel. Informace o zakázkách uveřejněné na Profilu zadavatele jsou kvalitní. Data zveřejněná ve Věstníku mají nízkou chybovost.

Podrobnosti a zdroj: zindex.cz

 

Hodnocení pracuje s tisícovkami údajů. Jeho detailní výsledky jsou k dispozici na webu zindex.cz i s komentáři hodnocených firem, které své výsledky obdržely s předstihem. Hlavním cílem hodnocení má přitom být kultivace zadávacích zvyklostí. „Řada zadavatelů bere hodnocení pozitivně. Ukazujeme jim, co lze zlepšit v porovnání s ostatními, ale i se zahraniční dobrou praxí. Chceme hodnocení opakovat pravidelně a podnítit tak určitou soutěž,“ popisuje výhled Skuhrovec. Už dříve sdružení EconLab zveřejnilo žebříčky měst a státních institucí. Nyní se chystá na krajské úřady a opět na města.

Skrze hodnocené firmy protéká zhruba polovina všech veřejných zakázek v ČR. Ještě větší objemy ale firmy nakupují mimo zákonnou regulaci. V hodnoceném období 2012-2014 nakoupily firmy zboží a služby za 990 mld. Kč. Z toho však veřejné zakázky tvořily jen 42 %. Výsledky hodnocení tak upozorňují i na fakt, že výjimky ze zákona jsou často nadužívány – zejména u tzv. sektorových zadavatelů vlastněných státem.

 

Přehled výsledků hodnocení - ZDE