Více času na podstatné

Jak ušetřit při likvidaci nebezpečného odpadu? a další zajímavosti z médií

27.03.2013 08:29

Finta s povolením státu: Nebezpečný odpad se používá na zabezpečení skládek

Opět jedna nedokonalá legislativa s fatálními důsledky. S vědomím státu je ročně uloženo 25 tisíc tun nebezpečného odpadu způsobem, který ohrožuje životní prostředí a zdraví obyvatel. Vyplývá to z analýzy společnosti Sita CZ. Nekalé praktiky umožňuje nekvalitní odpadový zákon. Odstranění škod následně přijde daňové poplatníky na miliardy korun. Ministerstvo životního prostředí se hájí, že novelu zákona zpracovává. Více ZDE.

 

V Česku se hledají dva miliony tun hnědého uhlí. Zn.: Rychle

Prodej elektrárny Chvaletice zahýbal českým hnědouhelným trhem. Nový vlastník, Litvínovská uhelná, pro ni hledá dva miliony tun uhlí. Původní majitel ČEZ rozhoduje, co udělá s ušetřenými 2,5 miliony tun. Tím, kdo na transakci prodělá, je Energetický a průmyslový holding, kterému budou brzy chybět skoro dva miliony tun uhlí pro elektrárnu Opatovice. Více ZDE.

 

ČEZ hrozí další problém na Balkáně. Rumunské úspory jej mohou připravit o miliardy

Rumunsko, kde ČEZ provozuje velký větrný park, hodlá snížit dotace na obnovitelné zdroje. Nejčernější scénář počítá se ztrátou pro českou energetickou firmu až 100 milionů eur ročně (zhruba 2,5 miliardy korun). Více ZDE.
 

Podpora spalování biomasy v odpadu nemá smysl. Ani ekonomický, ani ekologický.

Česko štědře dotuje spalování odpadu, místo aby chránilo cenné suroviny. Vyplácení podpor spalovnám jde navíc proti odpadové politice EU. ČESKÁ POZICE před týdnem poukázala na několik podobností takzvaného solárního tunelu s nedávno schválenou dotací na spalování biomasy obsažené ve směsném komunálním odpadu. Podle zástupců spaloven je přirovnání přehnané, jde přece „jen“ o desítky milionů korun. Mnohem více jde však o princip, který mnohé vypovídá o vládní politice v oblasti energetiky a odpadového hospodářství. Česko štědře dotuje spalování odpadu, namísto aby chránilo cenné suroviny. Některé země Evropské unie jsou však ke spalovnám ještě štědřejší. Více ZDE.

 

ČEZ poškodil naše jméno. Chceme zpátky do soutěže, říká šéf Arevy

Francouzská firma Areva byla vyřazena ze soutěže o dostavbu Temelína. Podle jejího šéfa Luca Oursela neoprávněně. Jejich nabídka podle něj odpovídala zadaným kritériím. Rozhodnutí o vyřazení bylo podle něj nespravedlivé a obává se o poškození pověsti firmy. O svá práva chce bojovat až u soudu. Více ZDE.

 

Jsou chytré elektroměry bezpečné?

O chytrých elektroměrech se většinou hovoří jako o perspektivní technologii budoucnosti. U nás se však s jejich plošným rozšířením příliš nespěchá. Technologie je prozatím příliš drahá a v pilotních projektech nepřinesla výměna klasických elektroměrů za chytré měřiče spotřebitelům prakticky žádnou úsporu. Více ZDE.

 

Zdroje: E15.cz, iDNES.cz, českápozice.cz, nazeleno.cz

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/v-cesku-se-hledaji-dva-miliony-tun-hnedeho-uhli-zn-rychle-969528#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/finta-s-povolenim-statu-nebezpecny-odpad-se-pouziva-na-zabezpeceni-skladek-969211#utm_medium=selfpromo&utm_source=newsletter&utm_campaign=e15news#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink