Více času na podstatné

Jaké jsou volební priority ČSSD v oblasti životního prostředí a energetiky?

23.09.2013 08:51

Volebním heslem ČSSD je zajištění fungujícího státu. To platí i o ministerstvu životního prostředí, kterému vrátíme část kompetencí v oblasti územního plánování, obnovitelných zdrojů energie, vodního a lesního hospodářství, o které přišlo v období pravicových vlád.

Společně s tím pak budeme rehabilitovat význam ministerstva a jeho působení jako orgánu státní správy. MŽP musí být schopno vlastními silami připravovat návrhy zákonů (a nenajímat pro to drahé externí právníky). Nesmí znovu dojít ke kolapsu v oblastech metodického vedení a přípravy projektů pro čerpání z fondů Evropské unie.

Pokud jde o odpady, využijeme jako ČSSD ekonomické a jiné pobídky k podstatnému omezení skládkování a nárůstu recyklace odpadů. Česká republika většinu svého odpadu ukládá na skládkách. Dochází tak nejen k znečišťování životního prostředí, ale velká část tohoto odpadu leží ladem a nedochází k jeho zpětnému využití (recyklaci).

Proto:

  • dosáhneme zvýšení poplatků za využívání skládek, aby přestalo jít o nejvýhodnější způsob ukládání odpadu,
  • poskytneme prostředky z fondů EU na zásadní rozšíření recyklačních linek a zařízení na kompostování komunálního odpadu,
  • poskytneme finanční a obdobné pobídky podnikatelům a občanům k podpoře třídění a recyklace odpadů,
  • zasadíme se o větší podíl veřejných komunálních firem na nakládání s odpady, než je tomu dosud.

 

Redakce Třetíruka.cz oslovila politické strany, aby získala přehled o jejich prioritách v oblasti životního prostředí a energetiky. Zajímali jsme se například o budoucí směr odpadového hospodářství, legislativu životního prostředí, systém emisních povolenek. Odpovědi nejsou nikterak upravovány.

 
Systém emisních povolenek chceme využít jako jeden ze zdrojů financí pro modernizaci a ekologizaci výroby energie. Takto budeme podporovat například programy výměny a modernizace kotlů a topenišť. Přitom budeme podporovat i snižování energetické náročnosti a úspory energie v budovách i průmyslu. Nevyrobená energie totiž nemá žádné dopady na životní prostředí a nevyžaduje dovoz energetických zdrojů.

 

Přitom prosadíme zákon o snižování emisí skleníkových plynů, který podpoří rozvoj ekonomiky a vytvoří nová pracovní místa. Zákon bude obsahovat cíl snižovat emise skleníkových plynů v klouzavém průměru a bude technologicky neutrální. Předpokládáme, že každá politická reprezentace nalezne svou cestu ke snižování energetické závislosti na spotřebě fosilních paliv, ať již bude podporovat rozvoj nových průmyslových odvětví, vědecký a inovační boom nebo obnovitelné zdroje. ČSSD je připravena na základě tohoto zákona např. i znovu otevřít diskusi o ekologické daňové reformě.

 

Pokud jde o kvalitu ovzduší, pak také:

  • podpoříme budování obchvatů kolem těch měst a obcí, které je skutečně potřebují, a výstavbu záchytných parkovišť,
  • umožníme místním samosprávám regulaci pohybu automobilů prostřednictvím elektronického mýtného,
  • naším cílem bude přechod na jiná paliva než klasická a maximální využití elektromobilizace, čímž napomůžeme ekologizaci vozového parku městské dopravy,
  • budeme podporovat železniční nákladní přepravu,
  • při plánování dopravní sítě podpoříme také dopravu pěší a cyklistickou.

 

Z dalších priorit případného budoucího ministerstva životního prostředí ještě zmíním důraz na projekty zvyšující schopnost krajiny zadržovat vodu. Jde nejen o ochranu před povodněmi, nýbrž i o ochranu před suchem, které lze s nastupující klimatickou změnou stále častěji očekávat, a řadu nových pracovních míst. Součástí těchto opatření bude i ochrana zemědělské půdy a maximalizace využívání tzv. brownfieldů.

 

Vladimír Špidla, stínový ministr životního prostředí za Českou stranu sociálně demokratickou

 

Čtěte také:

Jaké jsou volební priority A. Babiše v oblasti životního prostředí a energetiky