Více času na podstatné

Jakou roli hraje územní plánování v NIMBY efektu? Kdy a jak je vhodné aktivně komunikovat s veřejností?

13.12.2016 12:43

NIMBY efekt se stal v posledních letech nedílnou součástí procesu, který provází konkrétní stavební projekt od jeho začátků až po jeho úspěšné či neúspěšné ukončení. NIMBY (z angličtiny postoj NOT IN MY BACKYARD – ne na mém dvorku) je charakterizováno jako negativní postoj veřejnosti vůči připravovaným stavebním projektům, a to jak soukromým, tak i veřejným. Občané, v jejichž sousedství se připravuje výstavba (typicky dálnice, letiště, ČOV, spalovny či např. větrné nebo solární elektrárny, ale i bytové či administrativní projekty) si sice uvědomují výhody, které to pro ně i společnost tento projekt přináší, ale přesto jej ve své blízkosti nechtějí. Zrušené nebo zpožděné projekty pak stojí investory i daňové poplatníky milióny.

Jak tedy postupovat, aby byl projekt úspěšně realizován? Jakou roli hraje územní plánování v NIMBY efektu? Kdy je vhodné zahájit aktivní komunikaci s veřejností? Jaká je vhodná strategie a způsob komunikace, aby se projekt udržel v termínu a rozpočtu? Jakou taktiku zvolit na zmírnění postojů opozice a jak se bránit nepravdivým argumentům? Proč Vašim oponentům stačí jedno „ne“, zatímco Vy musíte přinést nejméně 5x „ano“? Jak nalézt porozumění a společnou řeč mezi investory a společností?

Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět konference NIMBY, která se bude konat 18. ledna 2017 v Praze. Schůdnou cestu pro Vaše projekty ukážou přední odborníci z řad veřejné a státní správy, stavebnictví, investorů a sociologů. Více o konferenci ZDE

 

 

Pořadatel: B.I.D. services s.r.o.