Více času na podstatné

Jaký byl stav životního prostředí v jednotlivých krajích ČR v roce 2016

28.02.2018 18:09



Zprávy o životním prostředí v krajích ČR jsou počínaje rokem 2015 každoročně zpracovávány na základě zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů.
 Zprávy se zabývají charakteristikou stavu a vývoje životního prostředí v jednotlivých krajích ČR, jejich aktuálními problémy a aktivitami. Představují významný podklad informací pro politické činitele, odborné pracovníky státní a veřejné správy, i pro širokou veřejnost na národní a regionální úrovni.
 Zpracováním zpráv je pověřena CENIA, česká informační agentura životního prostředí.


Kraje ČR jsou výrazně diverzifikované, a to zejména s ohledem na různorodost přírodních podmínek (především rozdílnosti klimatu, charakteru reliéfu a ložisek nerostných surovin), které jsou hlavním faktorem ovlivňujícím hospodářské zaměření krajů a jejich územní rozvoj.
Stav jednotlivých složek životního prostředí v jednotlivých krajích tak dlouhodobě ovlivňuje především průmyslová činnost, doprava, spotřeba domácností a také zemědělství. Tyto faktory představují zátěže životního prostředí v daných regionech.


V průmyslově zaměřených krajích, kterými je především kraj Moravskoslezský, Ústecký a Středočeský, tak dochází ke zvýšené produkci znečišťujících látek do ovzduší, k vyšší produkci odpadů a také k ovlivnění jakosti povrchových vod. Dlouhodobý nárůst přepravních výkonů způsobuje emisní zátěž v kraji Hl. m. Praha a v kraji Středočeském. Zemědělská činnost je rozšířena po celém území ČR, environmentálně příznivý způsob hospodaření v režimu ekologického zemědělství je však nejvíce rozvinut v horských a podhorských oblastech, především tedy v kraji Karlovarském a Libereckém. Tam, kde se nacházejí specifické přírodní podmínky, zejména podél vodních toků, v horských a podhorských oblastech, jsou vyhlašována chráněná území, která v roce 2016 byla navíc rozšířena o nově vymezené evropsky významné lokality soustavy Natura 2000.

 

Dokument ke stažení: