Více času na podstatné

Jaký je Váš názor na těžbu břidlicového plynu?

12.03.2013 07:43

Průzkum a těžba zemního plynu a ropy byly v Evropě dříve zaměřeny převážně na konvenční zdroje. Zatímco příležitostí k tomuto typu těžby ubývá, technický pokrok otevírá nové možnosti těžby nekonvenčních fosilních paliv (jako je plyn z břidlic, horninami zadržený plyn, metan v uhelném podloží, horninami zadržená ropa či ropa z břidlic) z geologických formací, které byly dříve na těžbu příliš komplikované nebo příliš nákladné.

Evropská komise chce zajistit, aby vývoj v oblasti nekonvenčních zdrojů fosilních paliv doprovázely řádné záruky týkající se zdraví, klimatu a životního prostředí. Rovněž je důležité zajistit maximální právní srozumitelnost a předvídatelnost jak pro občany, tak pro hospodářské subjekty, a také zaručit, aby se při tom dosáhlo potenciálních ekonomických přínosů i přínosů v oblasti energetické bezpečnosti. V návaznosti na analýzu, která byla od konce roku 2011 provedena, zahrnula Komise do svého pracovního programu na rok 2013 rozvoj „Rámce pro environmentální posuzování klimatu a energetiky, který umožní nekonvenční těžbu uhlovodíků“ (https://ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp2013_annex_en.pdf). Tato internetová konzultace je součástí úsilí Evropské komise probrat toto téma s příslušnými zainteresovanými subjekty a s veřejností.

Zajímá nás váš názor na řadu důležitých otázek. Vyplnění dotazníku vám zabere přibližně 10–15 minut. Tato konzultace a její výsledky v žádném případě nepředjímají konečné rozhodnutí, které by Evropská komise mohla na toto téma přijmout.

 

Výzkum věřeného mínění Nekonvenční fosilní paliva (např. plyn z břidlic) v Evropě probíhá do 23. 3. 2013

 

Zdroj: https://ec.europa.eu, ekolist.cz