Více času na podstatné

Jednání ministrů pro energetiku přiblížilo kompromis k zimnímu balíčku

14.06.2018 18:26

V pondělí 11. června 2018 se v Lucemburku uskutečnilo zasedání ministrů členských států Evropské unie zodpovědných za energetiku. Vedoucí české delegace byla zastupující náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Hana Rambousková. Hlavní pozornost byla věnována diskusi k politicky citlivému nastavení klimaticko-energetického rámce do r. 2030.

Prvním bodem jednání bylo přijetí obecného přístupu k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje Agentura EU pro spolupráci energetických regulačních orgánů - ACER. Česká republika podpořila navržený kompromis, který při zvýšení pravomocí Rady regulátorů v určitých oblastech zachovává silnou roli ředitele agentury.

Dalším bodem debaty ministrů byly předpisy zimního balíčku projednávané v trialozích s Evropským parlamentem. Jedná se o návrh revize směrnic o energetické účinnosti, o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a o návrh nařízení o správě Energetické unie.

V rámci diskuse zazněly národní pozice k aktuálním zněním návrhů, které se zabývaly zejm. otázkami celkového cíle pro energetickou účinnost a podílu obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě do roku 2030. ČR se přiklonila k reálně dosažitelným cílům, které berou v potaz různorodost energetických sektorů jednotlivých členských států EU.
„Česká republika aktivně upozorňovala na nutnost stanovit si realistické, nákladově efektivní závazky, které budou brát v potaz ekonomická a geografická specifika jednotlivých členských států. Tento postoj je ale v kontextu momentálního rozložení sil v Radě udržitelný jen velmi obtížně“, uvedla Hana Rambousková, zastupující náměstkyně ministra průmyslu a obchodu.

Další část zasedání byla věnována prezentaci EK  k aktuálnímu vývoji vnějších vztahů EU v oblasti energetiky. Komise poskytla informace o spolupráci se západním Balkánem v kontextu rozšiřování EU, a také o událostech v Íránu v kontextu odstoupení Spojených států amerických od JCPoA (tzv. „jaderná dohoda“). V neposlední řadě se hovořilo o strategickém energetickém partnerství mezi EU a Ukrajinou, a to také v kontextu aktuálně projednávané směrnice o trhu se zemním plynem.

Dopolední blok zakončila rakouská delegace představením priorit svého nadcházejícího předsednictví v Radě EU, které se od 1. července 2018 zaměří na dokončení projednávání návrhů na uspořádání trhu s elektrickou energií, podporu inovativních technologií v energetice a prohlubování spolupráce napříč členskými státy a evropskými institucemi.

V rámci neformálního pracovního oběda proběhla diskuse k návrhům předpisů zimního balíčku, jejímž cílem bylo poskytnout předsednictví zpětnou vazbu ohledně možných kompromisů pro následující kolo trialogů.