Více času na podstatné

K VIZI 2024 se připojila další odpadová společnost

18.05.2016 13:10

Společnost Nehlsen Třinec, s.r.o. z německého odpadového koncernu NEHLSEN se připojila k platformě VIZE 2024  a stává se tak další společností ze segmentu odpadového hospodářství. Skupiny SUEZ, VEOLIA ani NEHLSEN nejsou členy České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) a vymezují se vůči aktivitám skládkařských společností sdružených v ČAOH, které podle všeho usilují o zachování skládkování ve stávající podobě. Naopak prostřednictvím VIZE2024 prosazují SITA, NEHLSEN a VEOLIA myšlenku důsledné recyklace a zavedení oběhového hospodářství v ČR. Podporují přijetí návrhu zákona o odpadech a spatřují v něm cestu k ukončení ukládání surovin na skládky a zahájení skutečné recyklace a využívání těchto surovin.

„Nejde nám o udržení statu quo v podobě ukládání využitelných surovin na skládky, ale o posun ke skutečné recyklaci a modernímu oběhovému hospodářství,“ dokládá ve svém vyjádření generální ředitel SITA CZ ze skupiny SUEZ Zdeněk Horsák. Podobně komentuje situaci Milan Chromík ze skupiny Veolia: „Na odpadovém trhu se po dlouhých letech konečně začíná něco dít. Stav, kdy se pod různými záminkami vše jen skládkuje, je nadále neudržitelný. To si konečně začínají uvědomovat velké průmyslové podniky, malý a střední byznys a už i města a obce. Jediný, kdo si to zatím uvědomit nechce, je ČAOH v čele s jejím mluvčím Petrem Havelkou. Je tomu tak proto, že přinejmenším v komunálních odpadech zastupuje především skládkové společnosti s ohromnými volnými kapacitami na svých skládkách. Skládkování menšího množství odpadu by prodloužilo návratnost jejich podnikání.“

 

Platforma VIZE2024, založená členy EMPRESS o.p.s., vyzvala na jaře 2015 odbornou i širokou veřejnost, zástupce podnikatelské i neziskové sféry: ZASAĎME SE O PROSAZENÍ OBĚHOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Sdružuje zájemce o tuto problematiku, pořádá na toto téma kulaté stoly, účastní se diskusí na národní a evropské úrovni, aktivně se podílí procesu připomínkování právních předpisů, které zavedení oběhového hospodářství ovlivňují.

 

 

Zdroj: EMPRESS, o.p.s.