Více času na podstatné

Kalifornie: Emisní povolenky nikdo nechce

14.09.2016 09:31

Před čtyřmi lety spustila Kalifornie po vzoru Evropské unie obchodování s povolenkami na vypouštění emisí oxidu uhličitého. Měl to být jeden z nástrojů, jak snížit do roku 2020 skleníkové emise na úroveň roku 1990. Letos je ale celý systém podobně jako v Evropě ve stadiu klinické smrti.

V letošní květnové aukci se prodalo jen 10 procent nabízených povolenek, v největší srpnové aukci třetina. Cena povolenek se drží už dva a půl roku poblíž 10 dolarů, což je zákonem stanovené minimum. Na plánovaných 50 dolarů, které by nutily firmy přecházet od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům, si kalifornské povolenky dosud nesáhly.

Důvodem nezájmu firem o povolenky je nejistota, jak dlouho ještě bude systém fungovat. Kalifornská obchodní komora se u soudu dožaduje jeho zrušení. Argumentuje, že jde o protiústavní daň. Soud podle agentury Bloomberg vynese verdikt příští rok. Firmy proto raději zatím kupují futures na povolenky, které je nyní stojí jen desetinu nákladů. Pokud soud systém nezruší, povolenky dokoupí.

Jenže pořád není jasné, co bude s povolenkami po roce 2020. Nové klimatické zákony přijaté v srpnu o povolenkách nemluví. „Už teď je jasné, že provozovatelé fosilních zdrojů pošlou systém opět k soudu,“ říká ekonom a právník z Carnegie Institution for Science Danny Cullenward.

Kalifornský guvernér Jerry Brown ovšem tvrdí, že do roku 2020 je dost času, aby se vláda s firmami na dalším fungování systému dohodla. Údajně také zvažuje, že nechá ve volbách v roce 2018 rozhodnout o jeho osudu voliče.

 

Čtěte také:

Analýza: Kalifornie zrychluje boj se skleníkovými emisemi Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/kalifornie-zrychluje-boj-se-sklenikovymi-emisemi-1320908#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink (E15, 14.9.2016)

 

Zdroj: E15