Více času na podstatné

Karlovy Vary instalují chytré odpadové nádoby, které stlačí odpad a vyšlou signál v okamžiku naplnění

02.07.2015 13:58

Karlovy Vary jako první v České republice zavádí novou technologii sběru komunálního odpadu. Revoluční kompresní odpadové nádoby, které dokážou snížit objem odpadu a upozorní na stav svého naplnění, budou rozmístěny na osmi stanovištích v centru a lázeňské zóně Karlových Varů. Lis je poháněn prostřednictvím solární energie.

Odpadovou nádobu vyvinula americká společnost Bigbelly Solar. Díky zakomponované kompresní jednotce je odpad vhozený do nádoby pro směsný odpad v pravidelných intervalech stlačován, čímž se až čtyřikrát zvýší její objem. Lis je poháněn prostřednictvím solární energie. Nádoba komunikuje se softwarem a v pravidelných intervalech hlásí stav svého naplnění. 

Nádoby Bigbelly by měly snížit náklady na svoz komunálního odpadu, odpadovým firmám poskytnout přesné informace o stavu a naplněnosti a umožňit efektivní logistiku svozů. Díky přenosu signálu bude stav nádob monitorovat také městská policie.

Trojstánky s nádobami, které budou sloužit k separaci papírového a plastového odpadu od směsného, budou nainstalovány v centru města a lázeňské zóně.