Více času na podstatné

Kdo bude ministr životního prostředí?

09.12.2013 08:29

Místopředsedkyně ANO Věra Jourová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu (6.12.2013) uvedla, že při jednání o vládě bude Babišovo hnutí vedle již dříve vyjednaných financí a dopravy, kterou zmínil Babiš, usilovat také o resorty spravedlnosti, místního rozvoje a životního prostředí. MF DNES již dříve upozornila, že by v takovém případě do křesla šéfa tohoto rezortu mohl stát buď Richard Brabec, poslanec za ANO a bývalý šéf severočeské Lovochemie patřící Agrofertu šéfa ANO Andreje Babiše, nebo jaderný inženýr Jiří Tyc, který pracuje v Jaderné elektrárně Temelín a založil občanské sdružení Jihočeští taťkové.

Budoucím ministrem dopravy za ANO by se mohl stát poslanec hnutí Richard Brabec. V rozhovoru pro sobotní Právo, to řekla místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Podle ní je ještě ve hře varianta, že by Brabec mohl šéfovat resortu životního prostředí. Podle informací z webové stránky ANO Brabec v minulosti pracoval jako generální sekretář Českomoravské komoditní burzy Kladno, vedoucí odboru financování společnosti UNIPETROL, a.s., finanční ředitel společnosti Spolana. Působil také jako generální ředitel společnosti Lovochemie, kde je předsedou dozorčí rady a kterou vlastní předseda ANO Andrej Babiš. Nyní pracuje jako externí spolupracovník Svazu chemického průmyslu ČR v oblasti zvýšení konkurenceschopnosti českého chemického průmyslu.

Osobnosti veřejného života napsaly šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, aby při jednání o nové vládě nepřepouštěl ministerstvo životního prostředí hnutí ANO. "Domníváme se, že sociální demokracie má ve stínovém kabinetu znamenitého kandidáta na MŽP. Vladimír Špidla dlouho a zodpovědně připravoval program a je to politik, o kterém nikdo nebude pochybovat. Tím nechceme říci, že si dovedeme představit ve vedení MŽP jen a pouze Vladimíra Špidlu. Je ale nepřijatelné, aby rezort ochrany přírody jakkoli navazoval na éru ODS," píše se v dopise.

 

Související články:

ANO chce vést dopravu, spravedlnost, místní rozvoj i životní prostředí

Nepouštějte ministerstvo životního prostředí, píší osobnosti Sobotkovi

Brabec z ANO by mohl šéfovat dopravě nebo životnímu prostředí

 

Zdroje: iDNES.cz, Novinky.cz, Rozhlas.cz