Více času na podstatné

Kjótský protokol bude prodloužen do roku 2020. K protokolu se už nepřipojily Kanada a Japonsko.

08.12.2012 20:37

Delegáti se v Kataru, který hostí 18. konferenci OSN o změnách klimatu, dohodli na prodloužení Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů bude prodloužen do roku 2020. Kjótský protokol II by měl začít platit příští rok.

Státy se mimo jiné dohodly, že druhé období Kjótského protokolu začne již příští rok a skončí v roce 2020. K novému Kjótskému protokolu se kromě 27 členských států EU připojí zhruba desítka dalších zemí jako Austrálie a Norsko. Nadále mezi nimi chybí například Spojené státy a Čína, největší znečišťovatelé ovzduší na světě.  K druhému Kjótskému protokolu se už nepřipojily významné státy jako Kanada a Japonsko.

Dohromady tak na spolupracující státy připadá jen 15 procent celosvětových emisí CO2. V končícím Kjótském protokolu se 35 vyspělých zemí v roce 1997 zavázalo snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů o pět procent pod úroveň roku 1990.

Kromě Kjótského protokolu v Dauhá jednali zástupci celkem 194 států rovněž o nové celosvětové právně závazné dohodě o snižování emisí skleníkových plynů. Ta by měla zahrnout i státy, které nikdy nebyly nebo již nechtějí být součástí Kjótského protokolu. Dohodnout by se měla v roce 2015.

 

Zdroj: Ihned.cz