Více času na podstatné

Klimatický summit: Představen další návrh závěrečné dohody, spory ale trvají

09.12.2015 19:43

Dva dny před předpokládaným závěrem pařížské konference OSN o klimatických změnách dnes diplomaté představili nový návrh závěrečné dohody, který má jen 29 stran. Vyjednávači text tak výrazně zhustili, předcházející pracovní verze závěrečného dokumentu měla 48 stran. Některé klíčové spory ale stále nebyly vyřešeny.

Mnohé zásadní části nové verze dokumentu totiž stále obsahují vynechaná volná místa, různé varianty pojmů či hned několik zcela odlišných formulací, o jejichž přesném znění se dál vyjednává. Nyní je v dokumentu 47 částí ve variantách a stále 366 závorek s různými možnostmi pojmů.

Ve třech variantách je například stále znění hned druhého, klíčového článku textu, týkajícího se "smyslu dohody". Podle první verze je cílem udržet stoupání teplot pod dvěma stupni Celsia. Druhá zmiňuje udržení teplot "výrazně pod dvěma stupni" s upozorněním, že pro některé části světa znamená oteplování nad 1,5 stupně výrazné riziko. Třetí - nejpřísnější - možnost předpokládá cíl pod 1,5 stupně Celsia.

Jednou z nedořešených otázek dál zůstávají peníze, tedy způsob a míra příspěvků vyspělých zemí těm méně rozvinutým na pomoc se snižováním emisí a následky klimatických změn. Cílem je přitom mít 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun) ročně do roku 2020 na pomoc nejméně rozvinutým zemím.

Mnohé země, včetně EU a Spojených států, ale daly před večerním jednáním najevo, že nynější kompromis je málo a trvá odhodlání prosadit co nejambicióznější podobu budoucí Pařížské dohody.

 

Mohlo by Vás zajímat:

Klimatická dohoda z Paříže nebude mít na Čechy přímý vliv, řekl ministr Brabec v rozhovoru pro iDNES.cz (9.12.2015, iDNES.cz)