Více času na podstatné

Komise vyčlení 100 milionů eur na rychlou cestu k inovacím a udělí pět cen za inovace

25.07.2014 08:07

Evropská komise dnes (22.7.2014) předkládá podrobnosti o nové pilotní akci „Rychlá cesta k inovacím“ s rozpočtem 100 milionů EUR a o pěti cenách za inovace v rámci výzkumného a inovačního programu Evropské unie Horizont 2020, který disponuje 80 miliardami EUR. Iniciativa „Rychlá cesta k inovacím“ má za cíl podporovat evropské hospodářství tím, že inovativním podnikům a organizacím nabízí granty, jež jsou pro ně posledním chybějícím článkem k tomu, aby své skvělé nápady mohly uvést na trh. Ceny představují odměnu za novátorská řešení v oblasti technologií s velkým významem pro společnost. Tyto iniciativy zdůrazňují úsilí o podporu inovací v Evropě, jež tvoří součást prvního dvouletého pracovního programu Horizontu 2020. Dnešní oznámení rovněž potvrzuje, že na výzvy k předkládání návrhů v rámci Horizontu 2020 bude v roce 2015 vyčleněno 7 miliard eur, a stanoví harmonogram pro podávání přihlášek (MEMO/14/492).

 

„Reakce na první výzvy v rámci Horizontu 2020 je úžasná. Bylo již předloženo více než 17 000 návrhů,“ uvedla evropská komisařka pro výzkum, inovace a vědu Máire Geoghegan-Quinnová. „Jsem ohromena takovým nárůstem zájmu, zejména z řad malých podniků. Dnes otevíráme výzvy pro rok 2015 a jsem přesvědčena, že se jim dostane stejně nadšeného přijetí. Iniciativa Rychlá cesta k inovacím a nová ocenění poskytnou inovátorům v celé Evropě ještě více možností, jak se zapojit. Tato opatření přispějí k větší konkurenceschopnosti Evropy a podpoří růst a tvorbu pracovních míst.“

 

Přihlášky v rámci nástroje „Rychlá cesta k inovacím“ bude možné podávat od ledna 2015. Tento nástroj bude podporovat malá konsorcia tří až pěti organizací se silným zastoupením podniků, aby učinily poslední nezbytný krok k uvedení slibných nápadů na trh. Je otevřen pro návrhy z jakékoli oblasti technologií nebo použití a může se do něj přihlásit jakákoli právnická osoba se sídlem na území EU nebo v zemi přidružené k Horizontu 2020.

 

Soutěž o pět cen za inovace začne koncem roku 2014 a počátkem roku 2015. V roce 2015 se tyto ceny v hodnotě 6 milionů eur zaměří na tři tematické oblasti výzkumu: zdraví („cena za snížení spotřeby antibiotik“, „cena za skener potravin“), životní prostředí („cena za snížení znečištění ovzduší“) a informační a komunikační technologie („sdílení spektra na základě spolupráce“, „cena za optický přenos“).

 

Aktualizovaný pracovní program, který byl dnes schválen, potvrzuje podrobnosti ohledně výzev k předkládání návrhů na rok 2015, jež byly poprvé oznámeny v prosinci loňského roku, a stanoví lhůty pro předkládání návrhů (viz IP/13/1232). Všechny možnosti financování v rámci Horizontu 2020 jsou dostupné z účastnického portálu.

 

Reakce na první výzvy v rámci Horizontu 2020
Reakce na první výzvy v rámci Horizontu 2020 oznámené v prosinci loňského roku byla enormní. Do konce června bylo předloženo více než 17 000 návrhů, jejichž požadavky devětkrát překračují dostupné finanční prostředky. Oproti přecházejícímu 7. rámcovému programu tak došlo k výraznému nárůstu a zvýšila se také konkurence. Výrazně vzrostl počet přihlášek pocházejících z průmyslu. V pilířích „vedoucí postavení v průmyslu“ a „společenské výzvy“ programu Horizont tak přihlášky podniků tvořily 44 % z celkového počtu oproti 30 % ve srovnatelných oblastech 7. rámcového programu. Obzvláště silná je účast malých a středních podniků. V rámci výzvy Horizontu podporující vedoucí postavení v základních a průmyslových technologiích podaly malé a střední podniky více než 5 500 přihlášek. Navíc bylo zasláno téměř 2 700 žádostí o financování v rámci nového nástroje pro malé a střední podniky, na nějž byly vyčleněny 3 miliardy eur.

 

Souvislosti
Horizont 2020 je doposud největším rámcovým programem EU na podporu výzkumu a inovací – poběží 7 let a disponuje rozpočtem ve výši téměř 80 miliard eur. Většina prostředků EU na výzkum se přiděluje na základě soutěžních výzev k předkládání návrhů, ale rozpočet Horizontu 2020 rovněž zahrnuje financování Společného výzkumného střediska (JRC), které je interním vědeckým útvarem Evropské komise, Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a výzkumu spadajícího pod Smlouvu o Euratomu. Zároveň jsou vyhlašovány individuální výzvy k podávání návrhů v rámci specifických partnerství s konkrétním odvětvím či s členskými státy (viz IP/13/668 a IP/14/796). Celkový rozpočet EU na výzkum v roce 2015, zahrnující uvedené položky a administrativní náklady, se pohybuje ve výši 9,9 miliard eur.

 

Další informace
MEMO/13/1085: Horizont 2020 – nový program EU pro výzkum a inovace

Internetová stránka programu Horizont 2020

Účastnický portál

 

Zdroj: EK