Více času na podstatné

Komise vydala požadavky na bezpečnost krbů na líh bez odvodu spalin

02.04.2015 09:59

Evropská komise přijala vydala rozhodnutí o požadavcích na bezpečnost, které musí splňovat evropské normy pro krby na líh bez odvodu spalin podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES o obecné bezpečnosti výrobků. Rozhodnutí vstupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Podle Komise pro krby na líh bez odvodu spalin neexistují žádné evropské normy, přestože podle existujících studií jsou s nimi spojena různá rizika. Mnoho modelů je konstruováno s odnímatelnými nádržemi na palivo, které jsou umístěny v komoře uvnitř krbu, a palivo může tudíž unikat do této komory. Následně se může vypařit, zvýšit svou teplotu a prudce shořet, a tím způsobit náhlé hoření.

Rychlé šíření ohně představuje riziko popálení pro uživatele a vznícení okolních materiálů. Doplňování paliva do ethanolového krbu, který je dosud horký, je velmi nebezpečné, protože ethanol se může rychle vypařit, vznítit a způsobit výbuch. Volně stojící podlahové modely mohou být umístěny příliš blízko hořlavých materiálů a v důsledku toho mohou způsobit požár. Nesprávná instalace nástěnných krbů může způsobit přehřátí, které pak může vést k oddělení krbu od stěny během provozu. Existuje také riziko, že volně stojící podlahové modely se mohou převrátit. Pokud k tomu dojde, hořící palivo se vylije z krbu, a oheň se tak rozšíří do místnosti.

Spalování paliv v krbech na líh bez odvodu spalin může ohrožovat lidské zdraví. Při nedokonalém spalování vzniká oxid uhelnatý, který je toxickou sloučeninou. Při dokonalém spalování vzniká oxid uhličitý, který je zdraví nebezpečný a může vést k hyperventilaci. Instalace krbů na líh bez odvodu spalin navíc nevyžaduje kontrolu příslušných orgánů.

 

Dokuemnt ke stažení:

Rozhodnutí Komise (EU) 2015/547 ze dne 1. dubna 2015 o požadavcích na bezpečnost, které musí splňovat evropské normy pro krby na líh bez odvodu spalin podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES o obecné bezpečnosti výrobků (L 90 ze dne 2.4.2015)