Více času na podstatné

Koncepce zavádění metody BIM v České republice

13.06.2017 13:10

Informační model stavby (model BIM) si lze představit jako databázi informací, která může zahrnovat kompletní data od prvotního návrhu, přes výstavbu, správu budovy a případné rekonstrukce (změny dokončených staveb) až po její demolici, včetně ekologické likvidace stavby a uvedení prostoru do původního stavu. Tedy veškeré informace využitelné během celého životního cyklu stavby.

V rámci systému BIM vzniká digitální vícerozměrný model stavby (tzv. BIM model), obsahující geometrické a popisné informace, který slouží jako otevřená databáze informací o stavbě pro její návrh, provedení, provozování a vzájemné propojení těchto etap. Stavebnictví vytváří díla dlouhodobé životnosti a užitné hodnoty a je vstupním tvůrčím sektorem pro budoucí hospodářský a sociální rozvoj státu. Je tedy nutné zajímat se nejen o počáteční investici do projektu, ale klást důraz na náklady celého životního cyklu.

Jedním z hlavních nástrojů, jak dosáhnout vyšší produktivity, inovativnosti a konkurenceschopnosti sektoru stavebnictví, je široké využívání informačních technologií. Používání metody BIM je proto základní podmínkou digitalizace stavebnictví, tzv. Stavebnictví 4.0. Podporu digitalizaci stavebního sektoru na svém 5. zasedání dne 24. 11. 2016 vyjádřila také Rada vlády pro stavebnictví ČR. Zavedení metody BIM do praxe v ČR podporují nejen projekční a stavební firmy, ale i zástupci veřejné správy a odborná veřejnost. Jedná se však o nelehký úkol, protože pro úspěšné zavedení BIM je zcela zásadní užší spolupráce všech profesí napříč stavebním sektorem. Za účelem celkové koordinace je klíčová také podpora ze strany vlády.

 

Nejdůležitější přínosy využití BIM v průběhu celého životního cyklu stavby jsou následující:

  • úspora nákladů a času počítaná za celý životní cyklus stavebního díla
  • zlepšení komunikace mezi účastníky stavebního procesu
  • zlepšení kontroly stavebního procesu
  • zlepšení kvality výsledného díla
  • předcházení kolizím (jejich detekce před realizací stavby) a nedorozuměním při práci s informacemi použitím starých verzí
  • zvýšení transparentnosti a lepší přístup k informacím při rozhodování v různých etapách životního cyklu stavby (i pro netechnické profese pracující na projektu)
  • reálná možnost průběžného začlenění všech potřebných profesí již při návrhové fázi projektu (např. rozpočtář, správce budovy)
  • ochrana životního prostředí s důrazem na energetické úspory (nižší energetická náročnost budov) díky možnostem simulací v etapě přípravy projektu a využití údajů v případě rekonstrukce nebo demolice objektu
  • snadnější možnost zpracování variant
  • zefektivnění ekonomického řízení staveb (projektů) a to od prvotní kalkulace, přes výběr a průběžné kalkulace až po samotnou fakturaci
  • významné podklady pro navrhování, instalaci, provozování a výměnu zařízení
  • dostupnost aktuálních informací na jednom místě

 

Dokument ke stažení:

Materiál