Více času na podstatné

Konec halogenových žárovek? Až za 2 roky

18.04.2016 14:28

Již v tomto roce měla být ukončena výroba halogenových žárovek, především těch s klasickým tvarem baňky.  Přesněji všech žárovek a světelných zdrojů, které byly zařazeny do energetické třídy D a nižší.

 

 

 

 

 

Energetická třída

Nesměrové světelné zdroje

Směrové (reflektorové) světelné zdroje

A++

nejkvalitnější LED žárovky

nejkvalitnější LED žárovky

A+

nejkvalitnější kompaktní zářivky, LED žárovky

kvalitní LED žárovky

A

průměrné LED žárovky, modernější kompaktní zářivky, matné světelné zdroje

průměrné LED žárovky, lepší kompaktní zářivky

B

staré kompaktní zářivky

nejkvalitnější nízkonapěťové halogenové žárovky, nekvalitní LED žárovky, staré kompaktní zářivky

C

čiré světelné zdroje, halogenové žárovky

průměrné nízkonapěťové halogenové žárovky

D

halogenové žárovky, moderní klasické žárovky

kvalitní halogenové žárovky, starší nízkonapěťové halogenové žárovky

E a horší

vláknové (wolframové) žárovky

vláknové (wolframové) reflektorové žárovky, halogenové žárovky na 230V

 

Pokud nevíte, jaké jsou energetické štítky u svítidel, přečtete si tento článek na LEDSolution.cz.

Rok 2016 stanovila Evropská komise již v roce 2009. Díky výhradám velkých výrobců žárovek nakonec byl tento termín posunut na 1. září 2018.

 

Svítit budou do roku 2018

Neúsporné žárovky má nahradit LED technologie. Očekávalo se, že až v roce 2018 měla být tato technologie dostatečně výkonná a levná. Vývoj však šel dopředu nečekaným tempem a tak jsou LED světla na trhu již nyní.  Čím dál cenově dostupnější.

 

Klasickým i halogenovým žárovkám již odzvonilo. Zdroj: LEDSolution.cz

Nevýhody halogenek

Oproti halogenovým žárovkám jsou až pětinásobně úspornější. Lze také volit různé teploty (barvy) světla, zatímco „halogenky“ svítí pouze žlutě. Halogenové žárovky navíc obsahují toxické plyny, je obtížné je stmívat a jsou choulostivé na změnu napětí. I v případě menšího výkyvu mohou zčernat a přestat svítit. Životnost halogenových žárovek je zhruba 2 000 hodin, zatímco u LED to může být až 20 000 – 50 000 hodin!

 
Jak halogenové žárovky fungují?

Jak vlastně halogenové žárovky fungují a proč jsou tak neúsporné? Zaprvé spotřebovanou elektrickou energii přemění  z většiny na teplo, nikoli na světlo. Účinnost halogenových žárovek je žalostných 20lm/W, zatímco moderní LED svítidla dosahují 100-130lm/W.

Halogenová žárovka je velice podobná starší wolframové (Edisonce). Oproti ní se však zahřívají na mnohem vyšší teploty (250°C). Aby tyto teploty vydržela, je žárovka vybavena křemenným sklem. Díky tomu však vyzařuje ultrafialové záření. Sklo může být dokonce poškozeno pouhým dotykem lidské ruky. Soli obsažené v potu naleptají sklo a to po čase praskne.

 
Úsporné žárovky? Zmizí z trhu sami

Pokud nefandíte LED osvětlení, jsou na trhu také takzvané úsporné žárovky (CFL). Jsou o něco levnější, mají však řadu zásadních nevýhod. Kromě obsahu rtuti mají dlouhý náběh na plnou svítivost, která může trvat i několik minut. Po vypnutí byste je navíc neměli rozsvítit dříve než po 30 minutách.

Již teď je zaznamenána snižující se poptávka po úsporných žárovkách, předpokládá se tedy, že zákazníci je prostě přestanou kupovat sami. Kromě zmíněných nevýhod také obsahují jedovaté látky jako rtuť a při jejich rozbití dojde k uvolnění těchto látek do okolního prostředí.

 
Za co je nahradit?

Co tedy dělat s halogenovými nebo vláknovými žárovkami?

" Pokud máte starší žárovky na místech, kde svítíte zřídka, třeba ve sklepě, na půdě nebo v komoře, nechte žárovky „dosvítit“ a poté je nahraďte vhodnou alternativou," radí pan Lukáš Rymer z obchodu LEDSolution.cz

 

 

Foto: úvodní obrázek zdroj Wikimedia