Více času na podstatné

Konferencia PREDCHÁDZANIE VZNIKU ODPADU - videozáznam

06.06.2023 07:08

V rámci konference Predchádzanie vzniku odpadu 2023 byly prezentovány nejnovější trendy a příklady dobré praxe v oblasti prevence odpadů a plýtvání zdroji. Konferenci pořádala Slovenská agentúra životného prostredia ve spolupráci s Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky dne 25. května 2023 v Banské Bystrici a byla určena pro odbornou i širokou veřejnost.

Konference se skládala ze několika tematických bloků. Úvodní blok se zabýval legislativním a strategickým rámcem pro prevenci odpadů na evropské i národní úrovni. Druhý blok ukázal, jak lze předcházet vzniku odpadů a plýtvání zdroji v různých sektorech, jako jsou domácnosti, školy, firmy nebo veřejná správa. Zbývající bloky se zaměřily na problematiku potravinového odpadu a plýtvání potravinami v sociálním i ekonomickém kontextu a nechyběla ani diskuse okolo systémů sběru a využití kuchyňského biologicky rozložitelného odpadu. Závěr konference tvořila moderovaná diskuse s vybranými řečníky na téma jak zpomalit plýtvání potravinami.

Součástí konference bylo také spuštění nových internetových stránek cílených právě na prevenci - https://predchadzajmeodpadu.sk, kde je možné najít informace, tipy a inspiraci pro snižování odpadů a plýtvání zdroji. Celý záznam z konference je možné sledovat na Youtube kanálu SAŽP.

Pokud vás téma zajímá, dne 19. 9. 2023 proběhne v Praze již 9. ročník konference Předcházení vzniku odpadů 2023. Registraci a další informace naleznete na stránkách www.predchazeniodpadu.cz.