Více času na podstatné

Koordinované, dříve jednotné, povolovací řízení nebude povinné

16.06.2015 14:41

NOVELY: EIA a STAVEBNÍ ZÁKON Na začátku května se uskutečnilo jednání Rady vlády pro stavebnictví, kde ministryně Karla Šlechtová informovala účastníky o stavu příprav na novele stavebního zákona. Náměstkyně MŽP na jednání uvedla, že ministerstvo má připraveny dvě verze paragrafovaného znění novely EIA. Novely je nutné časově sladit.

Cílem novely stavebního zákona je spojení řízení EIA, územního rozhodování a stavebního povolení do jednoho koordinovaného povolovacího řízení (dříve se hovořilo o tzv. jednotném povolovacím řízení a dle vyjádření MMR jde pouze o změnu názvu řízení, princip vedení včetně integrace EIA zůstává stejný). Toto koordinované povolovací řízení nebude podle ministryně Karly Šlechtové povinné, stavebníci budou moci použít i dnešní princip, tj. nejdříve samotné územní řízení (složené s EIA) a následně samostatné stavební řízení.

Spolupředkladatelem novely zákona je MŽP, které je gestorem zákona EIA. Novela stavebního zákona je již hotová, problémem podle Šlechtové jsou změnové zákony. Přibližně se jedná o 30-35 zákonů, kterou budou novelo ovlivněny a je nutno je novelizovat současně s novelou stavebního zákona.

V souvislosti s tím, požádala paní ministryně o součinnost všechny resorty, aby bylo možno novelou stavebního zákona spolu s novelami změnových zákonů předložit vládě v červenci 2015. Účinnost novely stavebního zákona je plánována na léto 2016.

Pověřeným stavebním úřadem, který povede koordinované povolovací řízení bude v případech obecných staveb obecní stavební úřady, u pozemních komunikací speciální stavební úřad, který dnes komunikace povoluje (ORP/kraj/ MDČR), u staveb drah a na dráze drážní úřady a u staveb v působnosti MPO.

Pan ministr Mládek doporučil na jednání Rady se soustředit na jádro novely a snížit množství kolizních bodů, které vedou k množství pozměňovacích návrhů a následnému zpochybňování správnosti zákona.

Na jednání padlo doporučení k převzetí německého modelu pojetí stavebního zákona.

Ministryně Šlechtová dále informovala o proběhlém jednání MŽP a MMR, kde nebyl hlášen žádný závažný rozpor.

V novele stavebního zákona budu akceptovány ty obecné zásady z návrhu věcného návrhu záměru zákona o liniových stavbách, které mohou být aplikovány u všech druhů staveb. Specifické postupy pro umisťování a povolování liniových staveb (dopravních i energetických) budou řešeny v novele zákona č. 4216/2009 Sb. o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Na tomto postupu se shodlo MMR, MPO a MD.

 

Novela zákona EIA

Na zasedání k problematice novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) paní náměstkyně MŽP Berenika Peštová sdělila, že ministerstvo má připraveny dvě verze paragrafovaného znění. První varianta spojuje územní řízení s EIA, druhá varianta spojuje územní řízení, stavební řízení a EIA do jednoho koordinovaného povolení. Cílem novely je snížit počet řízení a tím zkrátit dobu trvání přípravy staveb. Novela EIA by měla být časově s novelou stavebního zákona.