Více času na podstatné

Kotlíkové dotace mají opět zelenou!

04.04.2012 09:19

Pracovní skupina pro řešení nevhodné situace z hlediska kvality ovzduší Moravskoslezského kraje schválila v Českém Těšíně pokračování tzv. „kotlíkové dotace“. V rámci druhé výzvy dojde k úpravám podmínek i snížení maximální výše podpory jednotlivých žádostí.

„Na základě pozitivního ohlasu na pilotní projekt počítáme v rámci kotlíkové dotace v letošním roce se 40 miliony korun z národních zdrojů, a v roce 2013 s dalšími 60 miliony. Výše této částky je vázána stejnou aktivitu ze strany Moravskoslezského kraje.

Kromě dvojnásobného navýšení celkového objemu finančních prostředků dojde v rámci nové výzvy i k formálním úpravám. Maximální výše podpory bude snížena na 40 000 Kč na jednu žádost, dojde také k rozšíření druhů podporovaných kotlů: zatímco v pilotním projektu mohli o peněžní podporu žádat pouze majitelé kotlů na uhlí, případně na uhlí a biomasu, bude tato možnost dána i domácnostem, v nichž se topí čistou biomasou. O dotaci bude moci nově žádat pouze jedna fyzická osoba. Ministerstvo také v této souvislosti počítá s komunikační kampaní, která prodlouží a doplní stávající komunikační kampaň na výměnu kotlů, kterou počátkem letošního roku spustil Moravskoslezský kraj.

 

Zdroj: MŽP