Více času na podstatné

Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji jsou již z poloviny rozebrány. Středočeši se dočkají na začátku září.

12.08.2014 14:13

Zájemcům o kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji se podařilo za týden od otevření výzvy vyčerpat již polovinu z alokovaných prostředků. Středočeský kraj spustí druhou výzvu kotlíkových dotací na začátku září, nicméně již nyní se mohou zájemci seznámit s důležitými informacemi. Doporučujeme prostudovat včas, protože v rámci první výzvy byla alokace vyčerpána během čtyř dnů.

Přestože se v Moravskoslezském kraji jedná už o šestou výzvu na tzv. kotlíkové dotace a prázdniny a dovolené jsou v plném proudu, podařilo se za týden od otevření této výzvy vyčerpat již polovinu z alokovaných prostředků 60 milionů korun.

Pokud jde o výši dotací, které se do Moravskoslezského kraje (dále MSK) na výměnu neekologických kotlů v domácnostech dostanou, je to už 280 milionů korun.

První výzva byla „zkušební" ve výši pouhých 20 milionů. Postupně, jak zájem lidí narůstal, zvyšovala se i vyčleněná částka - pro druhou a třetí výzvu to už byl dvojnásobek této sumy - tj. 40 milionů korun. Od 4. výzvy se pro MSK připravuje pravidelně 60 milionů - 30 milionů korun ze státního fondu a dalších 30 milionů z prostředků kraje.

Pro letošní zimu tak bude téměř 5 tisíc domácností vybaveno již novými ekologickými kotli, které šetří ovzduší i náklady na vytápění.

Dobrou zprávou pro další zájemce je skutečnost, že ministerstvo i státní fond mají ambici v příštích letech mnohonásobně zvýšit objem dotací na tato opatření a to díky budoucím evropským prostředkům v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 -2020.


Sředočeský kraj
Na výměnu starých kotlů za nové a tím i na zlepšení kvality ovzduší ve středních Čechách je ve druhém kole dotačního řízení na kotlíkové dotace připraveno celkem 80 miliónů korun, což je dvojnásobek oproti kolu prvnímu.

„Přestože příjem žádostí bude zahájen až druhé pondělí v září, rozhodli jsme se již nyní připravit pro občany kraje co nejvíce informací. Tak, aby mohli úspěšně předkládat své žádosti o podporu na obnovu kotlů,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. 

Na hlavním portálu webových stránek Středočeského kraje byl pro zájemce o kotlíkovou dotaci zřízen speciální odkaz. Zájemci zde od pondělí 11. srpna 2014 naleznou  text výzvy na podporu výměny starých kotlů za nové, veškeré potřebné formuláře pro podání žádosti o dotaci či podrobné podmínky pro její udělení.

Informace budou k dispozici také ve dnech 5. až 7. září 2014 v Lysé nad Labem na výstavě tepelné techniky. „V areálu výstaviště bude mít Středočeský kraj stánek, ve kterém vysvětlí od pátku do neděle odborní pracovníci krajského úřadu kotlíkovou dotaci  - například jak správně vyplnit formulář žádosti,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád.

Samotný příjem žádostí bude v sídle Krajského úřadu Středočeského kraje, Zborovská 11, Praha 5, vchod B, zahájen v pondělí 8. září 2014 od 9:00.   

Kraj se ve druhém kole kotlíkových dotací podílí částkou 40 milionů korun. Ve stejné výši na projekt přispívá také Ministerstvo životního prostředí ČR.

V rámci první výzvy na výměnu starého kotle na nový ekologický, která proběhla v roce 2013, zájemci vyčerpali během čtyř dnů celou finanční částku  40 miliónů korun, která byla na tento program vyčleněna. Středočeský kraj se tehdy na výzvě podílel 20 milióny. Uspokojeno bylo 912 podaných žádostí o dotaci.