Více času na podstatné

Krátké zpávy: Pražská ČOV získala stavební povolení, Sobotka jednal o energetické unii, CSR

02.04.2015 14:27

Praha může začít s přestavbou čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Získala totiž povolení ke stavbě nové vodní linky. Čistírnu musí město postavit kvůli předpisům EU. Do zkušebního provozu, který potrvá rok, má být uvedena v prosinci 2017. Radní pro infrastrukturu na dotaz ČTK řekla, že Praha termín patrně nestihne. Zpoždění odhaduje na několik měsíců. Pokud Praha termín nestihne, hrozí jí sankce od České inspekce životního prostředí a pokutu od EU by mohla dostat i Česká republika. Linku město zaplatí z poplatků za vodné a stočné a z rozpočtu, na evropské dotace město nedosáhne. Výstavba linky je první fází celkové modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun.

 

Premiér jednal s místopředsedou EK o energetice či prioritách V4

Energetická unie přinese České republice větší bezpečnost a spolehlivost dodávek i větší propojení a kapacitu sítí. Po dnešním jednáním s místopředsedou Evropské komise odpovědným za energetickou unii Marošem Šefčovičem to v tiskovém prohlášení uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Právě plánovaná energetická unie je hlavním tématem návštěvy slovenského místopředsedy komise v Praze. Kromě tohoto tématu jednal Sobotka se Šefčovičem také o spolupráci Česka a Evropské komise v oblasti energetiky a o přípravě českého předsednictví visegrádské skupině, jehož se Praha ujme od července.

 

Do České republiky přichází Global Compact, největší CSR platforma na světě

Největší platforma společenské odpovědnosti na světě, Global Compact, která funguje pod záštitou OSN, dnes vstoupila do České republiky. Slavnostní akt vzniku Národní sítě Global Compact ČR se uskutečnil na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Hostitelskou organizací Národní sítě Global Compact Česká republika se stala Asociace společenské odpovědnosti. V rámci platformy United Nations Global Compact je již zapojeno téměř 13 000 organizací z více než 160 zemí světa.

 

Ministr Brabec: Babiš není Řebíček. Sním za něj klobouk

Stranická legitimace ministra životního prostředí v hnutí ANO nese číslo 002, přičemž jedničku má zakladatel Andrej Babiš. Jako Babišův nástupce se ovšem Brabec necítí, o post partajního lídra neusiluje, byť byl na nedávném sněmu ANO zvolen do předsednictva. Tvrdí, že se chce věnovat ministerské práci. Rozhovor s ministrem R. Brabcem čtěte ZDE

 

 

Zdroj: ČTK, MPO, TÝDEN.cz