Více času na podstatné

Kulatý stůl Hospodářské komory ČR ke stavebnímu zákonu

11.09.2015 08:54

Stavební zákon je legislativní normou, která se dotýká nejen stavebních společností a developerů, ale prakticky celé široké veřejnosti. České stavebnictví již dlouho trpí především zdlouhavostí všech schvalovacích procesů a zároveň absurdní možností zelených a dalších iniciativ zasahovat do vývoje přípravy výstavby. K diskusi o zjednodušení pravidel výstavby a stanovení nutných přijatelných hranic k zasahování do celého procesu by měl přispět právě Kulatý stůl HK ČR ke stavebnímu zákonu, který se uskuteční v rámci doprovodného programu na veletrhu FOR WASTE & WATER ve čtvrtek 17.09.2015 mezi 14 a 17 hodinou (vstupní hala I, Konferenční sál 1 - kapacita 120 účastníků).

 

Popis akce:

1 blok: Současné a budoucí trendy ve stavebnictví

  • Jak zajistit stabilizaci a pozitivní růst stavebnictví, jako významného odvětví průmyslu?
  • Proč chybí větší podpora přijetí nových návrhů zákonů ZVZ a Stavebního, jaká jsou jejich pozitiva?
  • Je nutné přijmout procesní a legislativní standardy EU nebo je ČR něčím specifická?
  • Existuje vyváženost smluvních vztahů v rámci vzorových smluv u veřejných zadavatelů?
  • Má dlouhodobá příprava staveb podléhat fázi ekonomického cyklu nebo je nezbytná její kontinuita v čase bez ohledu na okamžité možnosti veřejných rozpočtů?


2.blok: Novela stavebního zákona a postoj HK ČR

  • Zásadní změnou a novinkou v návrhu novely Stavebního zákona je jednotné koordinované povolovací řízení. Jaké přináší výhody a jaká negativa? Koordinované povolovací řízení by mělo přinést zkrácení lhůt dosavadního povolovacího řízení. Co může způsobit odkladný účinek rozhodnutí?
  • Novela stavebního zákona umožňuje jak stávající dělené povolovací řízení, tak uvedené koordinované povolovací řízení. Kdy a jak budou stanoveny lhůty a nutná dokumentace pro koordinované povolovací řízení? Kdy se dočkáme prováděcího předpisu?
  • Novela stavebního zákona má řadu návazností na související zákony. Je nezbytná provázanost navrhované novely stavebního zákona a zákona o liniových stavbách?
  • Součástí koordinované povolovacího řízení je vazba na povolovací proces EIA, kde je posílena pravomoc dotčené veřejnosti, což může mít za následek prodloužení povolovacích lhůt a tím prodloužení koordinovaného povolovacího řízení. Lze tomu zabránit?
  • V současné době jsou odborné kruhy i veřejnost svědky diskuse o potřebnosti samostatných legislativních stavebních předpisů hl. m. Prahy. Jsou tyto samostatné předpisy potřebné?