Více času na podstatné

Kvůli skládkování na MŽP míří zástupci evropské komise. Spalovna v Mostě se zřejmě stavět bude.

17.08.2012 08:08

Server E15 dnes infomuje, že na ministerstvu životního prostředí (MŽP) bude 19. září rušno. Přijedou zástupci Evropské komise, aby Česku vyčinili za špatné nakládání s komunálním odpadem. Evropská komise vydala totiž novou zprávu, která se zabývá tím, jak členské státy nakládají se svými odpady. Státy jsou hodnoceny například podle celkového množství recyklovaného odpadu, stanovení cen za odstranění odpadu či porušování právních předpisů EU. Česká republika se umístila jako dvanáctá nejhorší. V čele žebříčku nalezneme Rakousko. Zpráva hodnotí 27 států EU podle 18 kritérií v oblastech, jako je celkové množství recyklovaného odpadu, existence vlastního programu v oblasti prevence vzniku odpadu, přístup ke službám provádějícím sběr komunálního odpadu či porušování právních předpisů EU.

 

Celý článek na E15.cz čtěte ZDE. (odkaz na studii Evropské komise ZDE.)

"Spalovna odpadů v Mostě se zřejmě stavět bude" píše server českénoviny.cz. Plán na spalování komunálních odpadů v teplárně United Energy v Komořanech u Mostu se zřejmě stane realitou. Krajský úřad zamítl odvolání ekologů a dalších místních sdružení proti vydanému územnímu rozhodnutí.  Rozhodnutí tím vstoupí v platnost, i když ekologové zvažují další právní kroky. Zařízení stále chce firma postavit, potvrdila dnes ČTK mluvčí teplárny Miloslava Kučerová. V roce 2015 by se v Komořanech měla pálit třetina odpadků z celého Ústeckého kraje. "Důvody, proč tahle zařízení mají smysl, jsou především dané směrnicemi EU a odklonem od skládkování," řekl ČTK mluvčí majitele teplárny. V areálu má za 2,2 až 3,5 miliardy korun vzniknout zařízení, které by vyrábělo teplo a elektřinu spalováním odpadků. Fungovat má začít v roce 2015 a pak by mělo pálit ročně 100.000 až 150.000 tun odpadků. To je zhruba třetina produkce celého kraje. Za poslední rok a půl firma získala souhlasné stanovisko v procesu EIA a nyní i územní rozhodnutí.

 

Celý článek na českénoviny.cz čtěte ZDE.

 

Před časem také server českénoviny.cz informoval, že naopak stavba velké spalovny odpadů v Karviné se odkládá, protože nemůže počítat s dotací od Evropské unie. Společnost KIC Odpady formálně odstoupila od žádosti o podporu z Operačního programu životního prostředí, protože Česká republika nedokázala v současnosti vytvořit podmínky pro podporu takového typu projektu.


 

Zdroje: E15.cz, českénoviny.cz, EurActiv.cz