Více času na podstatné

Legislativní rada vlády přerušila projednávání novely vodního zákona

26.05.2016 15:46

Legislativní rada vlády dnes přerušila projednávání návrhu novely vodního zákona. Novelizace vodního zákona má podle předkladatele (MŽP) zlepšit motivační funkce poplatků za vypouštěné množství odpadních vod do vod povrchových a poplatku za odebrané množství podzemní vody ve vztahu k zajištění ochrany množství a kvality povrchových a podzemních vod.

MŽP  dále uvádí, že původní limity a sazby platné ze zákona 2001 zastaraly. Zmíněné změny by měly podnítit uživatele vody k šetrnému využívání zdrojů vody a ke snižování vypouštěného znečištění do povrchových vod. Tato opatření mají vyšší význam i vzhledem k předpokládané změně klimatu a s ní spojeným nebezpečím omezení dostupných zdrojů vody.

Novela dále přenáší správu poplatku za odebrané množství podzemní vody a poplatků za vypouštění odpadních vod do vod povrchových na Státní fond životního prostředí ČR. Fond se tak stává správcem poplatku.

Cílem předkládaného návrhu je dále náprava aplikačních problémů plynoucích z platné zákonné úpravy, které byly identifikovány například v rámci tzv. ekoauditu, a reakce na proběhlou nebo připravovanou novelizaci jiných právních předpisů.

 

Klíčové body a cíle novely:

  • novelizace poplatků za vypouštění odpadních vod do vod povrchových,
  • novelizace poplatku za odebrané množství podzemní vody,
  • novelizace správy poplatků,
  • novelizace ustanovení vodního zákona týkající se odpadních vod,
  • novelizace a upřesnění sankčních ustanovení vodního zákona,
  • naplnění požadavků plynoucích z ekoauditu.

 

Související článek:

MŽP vypořádalo poplatkovou novelu vodního zákona, rozpory však zůstávají (22.3.2016)